Balkan mutfağı, Balkan ülkelerinin belirli oranlarda sahip oldukları ortak mutfak kültürü olarak tanımlanır. Bu mutfağın içinde Balkan ülkelerinin kendisine ait özellikleri vardır. Akdeniz ve Anadolu mutfağının etkileri oldukça yoğun bir şekilde görülür. Balkan yemek kültürü, Türk, Yunan, Avusturyalı, İtalyan, Macar ve Sırp yemek kültürlerinin karışımıdır. Bu mutfakla ilgili iki görüş vardır:
- Balkan bölgesinde yaygın şekilde paylaşılan bir beslenme yapısı vardır.
- İnsanlar hemen hemen benzer yiyecekleri tüketir.
Kiossev'e göre, Balkan mutfağı Osmanlılaştırılmış Fas mutfağından kaynaklanır.
Balkan Mutfağının Alt Mutfakları
- Boşnak mutfağı
- Arnavut mutfağı
- Hırvat mutfağı
- Bulgar mutfağı
- Osmanlı mutfağı
- Makedon mutfağı
- Karadağ mutfağı
- Türk mutfağı
- Sırp mutfağı
- Yunan mutfağı
- Roman mutfağı
Balkan Mutfağı Hakkında Bilgiler
- Balkan mutfağı, çok zengin bir mutfak olsa da, en çok et yemekleri ve hamur işleri ile tanınır.
- Balkan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetler, el açması böreklerdir. Bu mutfakta Boşnak böreği, dızmana, çarşaf böreği ve Arnavut böreğinin yeri bir başkadır.
- Yemeklerde genellikle kuzu ve dana eti kullanılır. Ayrıca kümes hayvanlarına da yer verilir.
- Bu mutfakta çok sevilen pleskavitsa, yağlı ve sulu bir hamburger çeşididir. İçinde bölgeye özgü soslar kullanılır.
- Sucuk, elbasan tava, sultanski ve papaz yahnisi et yemeklerine örnek verilebilir.
- Balkan mutfağında, tıpkı bizde olduğu gibi musakka, yahni, türlü, dolma benzeri sebze yemeklerine yer verilir. Yemekler genellikle güveç veya tavada hazırlanır.
- Balkan mutfak kültüründe baharatlarında yeri oldukça fazladır. Ana yemeklerin yanı sıra meze ve böreklerin içinde de baharat kullanılır. En çok kullanılanlar arasında; Tuz, karabiber, pul biber ve kuru nane gösterilebilir.
- Kahvaltılarda ajvar sos, girit ezmesi, lutenitsa ve mamzanaya yer verilir.
- Mezelerin yanı sıra yemeklerin yanında çeşitli salatalar ve yoğurt da mutlaka masadaki yerini alır.
- Kurabiye, lokum, baklava, şekerpare, revani, helva, sütlaç, tulumba ve pelte gibi çeşitleriyle zengin bir tatlı skalasına sahiptir.
- Balkan mutfağında farklı kahve çeşitleri, şerbet, salep, boza, çay, şıra ve limonata mevcuttur.
- Bu mutfağı özelleştirecek olursak, Boşnak mutfağında kaçamak, kuru et, begova, cevabi köftesi, sindiça, jupita ve kumpriçanın ön plana çıktığını söyleyebiliriz.
- Makedon mutfağında etli kuru fasulye, kavurma, sac tava, büryan, samosa, petla ve perfırlena yemeklerine yer verilir.
- Arnavut mutfağında tirit, çullama, mişoriz ve sakatat çeşitleri mevcuttur.
- Yunan mutfağındaysa, deniz mahsulleri, suvlaki ve mezeler ön plana çıkar.
- Türk mutfağı, yörelere göre farklı yemekleriyle ön plana çıkan çok zengin bir mutfak olsa da, Balkan mutfağıyla kesişen kısmı aslında Trakya mutfağıdır.
- Trakya mutfağında ciğer tava, hardaliye, cizleme, Tekirdağ köftesi ve güveç yemeklerine sık sık yer verilir.
Şunlara da göz atın;
- Selanik yemekleri
- Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Ege mutfağından nefis tarifler