Baharatlar Nerede Yetişir?

Hangi baharat nerede yetişir? Baharatların ana vatanı neresidir? İşte, karabiberden tarçına, vanilyadan naneye baharatların ana vatanı ve Türkiye'de yetiştirildiği bölgeler:
Baharatlar Nerede Yetişir?
05 Ocak 2023, 13:53

Yemeklerin vazgeçilmezi olan baharatlar, aroma verici özellikleri ile dünya mutfaklarının birçoğunda kullanılır. Et, tavuk, balık ve sebze yemeklerinin yanı sıra hamur işi ve tatlı yapımında da kullanılan baharatlar, genellikle kurutulup öğütülmüş bir şekilde sofralarımızda yer alır. Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlar, karabiber, nane, kekik, sumak ve pul biberdir. İşte, baharatların ana vatanı ve Türkiye'de yetiştikleri bölgeler:

Hangi Baharat Nerede Yetişir?

pul biber

  1. Pul biber

En çok Gaziantep ve Islahiye'de üretilen pul biber, önce kurutulur, ardından taş değirmenlerde öğütülür. Ülkemizde pul biber tüketimi, yıllık ortalama 10.000 tonu geçmektedir.

kimyon

  1. Kimyon

Konya ve Polatlı'da yetişen kimyon, özellikle köfte yapımında kullanılır. Konya'da üretilen kimyon sarımtırak, Polatlı'da üretilen ise hafif esmer renklidir.

kekik

  1. Kekik

Nane gibi aromatik bir bitki olan kekik, güneşli iklimleri sever ve ana vatanının Akdeniz olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde en çok Toros Dağları'nda yetiştirilir.

nane

  1. Nane

Ana vatanı Akdeniz olan nane, Anadolu ve Mısır'da üretilir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. 25-30 farklı türü vardır.

susam

  1. Susam

Sudan, Hindistan ve Çin'de yetiştirilen susam, sıcağı seven bir bitkidir. Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir.

safran

  1. Safran

Akdeniz ülkelerinde ve İran'da eski çağlardan beri yetiştirilen safran, kurutularak elde edilir. Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretimi yapılmaktadır.

kişniş

  1. Kişniş

Ana vatanı Asya olarak bilinen kişniş, Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde Denizli, Mardin, Gaziantep, Burdur, Konya, Eskişehir, Niğde ve Ankara'da yetiştiriciliği yapılır.

vanilya

  1. Vanilya

Tropikal ülkelerde yetiştirilen vanilya, dünyada en çok Meksika, Java, Madagaskar, Antiller ve Meksika'da yetiştirilir.

karabiber

  1. Karabiber

Sıcak iklimleri seven karabiberin kökeni, Hint Yarımadası'na dayanır. Ülkemizde ise Antalya ve Akdeniz bölgesinin belirli yerlerinde yetiştirilir. Genelde yurt dışından ithal edilir.

zencefil

  1. Zencefil

Sıcak bölgeleri seven zencefil, Japonya, Çin, Hindistan ve Endonezya'da yetiştirilir. Ülkemizde ise Antalya'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.

sumak

  1. Sumak

Türk ve Arap mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan sumak, sakızağacıgiller familyasına aittir. Meyveler kurutulup öğütülür. Ülkemizde, Doğu Anadolu dışındaki her yerde yetiştirilir.

kakule

  1. Kakule

Nepal, Malezya ve Hindistan gibi sıcak iklimlerde yetiştirilen kakule, vanilya ve safrandan sonra en pahalı baharatlardan biridir. Ülkemizde yetiştirilmemektedir.

zerdeçal

  1. Zerdeçal

Ana vatanı Güney Asya olan zerdeçal, Çin, Hindistan ve Bangladeş'te eski yıllardan beri yaygın olarak yetiştiriliyor. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesi zerdeçal yetiştiriciliği için en uygun yerdir.

muskat

  1. Muskat

Hint cevizi olarak bilinen muskat, Asya ve Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişir. Ana vatanı Endonezya'dır.

yenibahar

  1. Yenibahar

Meksika ve Jamaika'dan yayıldığı düşünülen yenibahar, ABD'nin sıcak bölgelerinde de yetiştirilir. Jamaika biber olarak da bilinir.

tarçın

  1. Tarçın

Ana vatanı Güney Asya olan tarçın, aromatik kokusuyla çok sevilen baharatlardan biridir. Ülkemizde, botanik bahçelerde tarçın yetiştiriciliği yapılır.

biberiye

  1. Biberiye

Biberiye üretimi Akdeniz ülkelerinde ve Kuzey Afrika'da yapılıyor. Ülkemizde ise Mersin ve Adana başta olmak üzere genelde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.

karanfil

  1. Karanfil

Ana vatanı Asya olan karanfil, kurutulduktan sonra sofralardaki yerini alır. Ülkemizde en çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişir. Özellikle Antalya ve Mersin, karanfil yetiştiriciliği için uygundur. 

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  2. Baharat çeşitleri ve özellikleri
  3. Çorbaya hangi baharatlar eklenir?
  4. Baharatların raf ömrü geçer mi?
  5. Makarna nasıl baharatlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo