Aydan Üstkanat
Yemek yazarı, stilisti, fotoğrafçısı
@aydanustkanat
[email protected]
Köz patlıcanlı, patatesli, kıymalı, kabaklı, karışık otlu, ıspanaklı, peynirli… Hangisi senin böreğin? “Kıymasız asla” diyenlerden misin, yoksa “El açması olsun da hiç fark etmez” diyenlerden mi? Belki de “Amaan sen de, börek olsun da varsın hazır yufkalı olsun” diyenlerdensin. Benim tercihim net; “el açması ve kıymalı”. Elbette sizin tercihinize de saygı duyuyor ve izninizle hazırladığım börek tariflerine geçiyorum. Siz içinden dilediğinizi seçin.
Kahvaltı, atıştırmalık ve hatta kimi zaman akşam yemeği... Ben de dahil, şöyle nefis el açması kıymalı tepsi böreği ve yanında köpüklü ayranıyla akşamı kapatan bir çok kişi biliyorum. Yani; börek candır.
Mayasız börek hamurları, iç harcında fazla soğan yoksa mideyi de zorlamaz. Türk yemek kültüründe önemi büyük olan börekler, doğudan batıya Anadolu’nun her bölgesinde çeşitli şekil ve iç harçlarıyla yapılmakta. Biliyorum börek hamuru meşakkatli bir uğraş ama bu hamuru tutturmak garanti!
Bence hiç üşenmeyin, yerken ‘iyi ki yaptım’ diyeceksiniz. “Evde kal” döneminde iyi gidecek eminim. Sağlıklı günlerde afiyetle!
4 FARKLI BÖREK TARİFİ