Avokado, son yıllarda popüler olan ve dünyanın hemen her yerinde tüketilen bir besindir. Sağlıklı bir meyve olan avokado, smoothie, salata ve tatlı yapımında kullanılır. Düşük kalorisiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezdir. Avokadonun içinde bulunan büyük kahverengi çekirdekler ise, genellikle tüketilmeden çöpe atılır. Bu yazımızda, ''Avokado çekirdeği gerçekten sağlıklı mı?'2 sorusunun cevabını vereceğiz.
Avokado çekirdeği sert bir kabukla kaplıdır ve tüm meyve boyutunun %13-18'ini oluşturur. Bileşimi hakkında bilgi sınırlıdır, ancak çok çeşitli yağ asitleri, diyet lifi, karbonhidrat ve az miktarda protein içerir. Avokado çekirdeğindeki bazı fitokimyasallar antioksidan potansiyeline sahipken diğerleri sağlık açısından herhangi bir fayda sağlamayabilir. Avokado çekirdeğindeki karbonhidratlar esas olarak nişastadan oluşur ve kuru ağırlığının yaklaşık %75'i nişastadır.
Erken araştırmalar, avokado çekirdeğinin bazı faydaları olabileceğini göstermiştir. İşte, avokado çekirdeğinin potansiyel faydaları:
Bu bulgular umut verici olmakla birlikte, bunların test tüpü ve hayvan çalışmalarına dayandığına dikkat edin. Herhangi bir sonuca varılmadan önce daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu çalışmaların birçoğunda avokado çekirdeğinin tamamı değil, içindeki özler kullanılmıştır.
Avokado tohumundaki tripsin inhibitörleri ve siyanojenik glikozitler gibi bazı bitki bileşiklerinin zararlı olabileceğine dair endişeler vardır. Nijerya'da yapılan bir çalışma, farelere 28 gün boyunca çok yüksek dozlarda avokado çekirdeği ekstresi verdi ve hiçbir zararlı etki gözlemlemedi. Avokado çekirdeği yağının farelerin karaciğerlerinde enzimleri ve yağ birikimini arttırdığı gösterildiği için zarar verebileceğine dair endişeler de vardır.
Şimdiye kadar yapılan araştırmalar hayvanlar üzerinde yapıldığından, şu anda avokado tohumunun insan tüketimi için güvenli olduğundan emin olmak için yeterli kanıt yoktur.
Önemli Not: Avokado çekirdeğinin kişilerdeki etkisi farklılık gösterebilir. Bu yüzden avokado çekirdeği tüketmeden önce, mutlaka uzmana danışmak gerekir.
Avokado çekirdeği çok serttir. Bu yüzden doğrudan yemek, sağlık açısından büyük riskler taşır. Çekirdeklerin fırında yüksek sıcaklıkta birkaç saat kurutulması gerekir. Kuruyan tohumun kahverengi zarı çıkartılır ve içindeki kısım rendelenerek toz haline getirilir. Avokado çekirdeği tozu, salata ve smoothielere eklenerek tüketilir.
Avokado çekirdeği acı bir tada sahip olduğu için, kullanacağınız yemeğin tadını değiştirebileceğini unutmayın. Avokado çekirdeğinin yenmesinin güvenli olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bu yüzden risk almamak için, avokadonun kendisini yemeyi düşünün.
Şunlara da göz atın;