Çinko, vücutta 100'den fazla kimyasal reaksiyonda yer alan önemli minerallerden biridir. DNA sentezi, büyüme ve tat algısı için gereklidir. Ek olarak bağışıklığı, üreme sistemini ve yaraların iyileşmesini destekler. 19 yaş üzerindeki sağlıklı yetişkinler için çinko alım seviyesi günde maksimum 40 mg olarak belirlenmiştir. Ancak multivitamin gibi bazı takviyeler, çinko zehirlenmesine yol açabilir. Çinko, cilde maruz kalma ve soluma dahil olmak üzere başka yöntemlerle de emilebilir. Çinko zehirlenmesi, tüketilen mineralin miktarına ve kısa sürede mi yoksa uzun süre mi tükettiğinize bağlı olarak farklı semptomlarla görülebilir.
Soğuk algınlığı tedavisinde çinko takviyelerinin etkinliği üzerine yapılan 17 çalışmanın 2012 tarihli bir incelemesi, çinkonun soğuk algınlığı süresini kısaltmış olabileceğini, ancak yan etkilerin yaygın olduğunu buldu. Aslında, inceleme çinko alan çalışma katılımcılarının kontrol gruplarındaki kişilere göre %64 daha yüksek mide bulantısı riskine sahip olduğunu buldu. Kusma, vücudunuzun toksik miktarlarda çinkodan “kurtulabileceği” anlamına gelmez. Toksik miktarda çinko tüketimi, kusmukta kan olmasına da neden olabilir.
Çinko zehirlenmesi, mide ağrısı ve ihale neden olabilir. Zararlı miktarda çinko tüketimi, bağırsak tahrişi ve mide-bağırsak kanaması gibi ciddi semptomlara da yol açabilir. Bu gibi durumlarda, acilen tıbbi yardım almanız gerekir.
Çinko soluyan kişilerde ateş, öksürük, baş ağrısı, titreme ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlar görülebilir. Doktorunuz, şüpheli mineral toksisitesi için ayrıntılı tıbbi ve diyet geçmişinize ve kan testlerinize ihtiyaç duyabilir. Eğer çinkoya maruz kalabilecek bir yerde çalışıyorsanız, bunu mutlaka sağlık uzmanına bildirin.
İyi kolesterol, hücrelerdeki kolesterolü temizleyerek kalp hastalığı riskini azaltır. Plak oluşumunu önler. Erkekler için 40 mg/dL, kadınlar için de 50 mg/dL'den daha yüksek olmalıdır. Bu seviyelerin daha da düşmesi, kalp hastalığı riskini yükseltir. Yüksek doz çinkonun HDL kolesterol üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu bildirilmektedir.
Çinko eksikliği, tat alma yeteneğinde bir işlev bozukluğu olan hipoguzi ile sonuçlanabilir. Çinko takviyeleri, özellikle şurup ve pastiller, ağızda kötü bir tada neden olabilir.
Belirlenenin üzerindeki çinko dozları, vücudunuzun bakır emme kabiliyetini etkileyebilir. Bu durum zamanla bakır eksikliğine yol açabilir. Bakır, demir emilimi ve metabolizmasına yardımcı olarak kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir. Çinko kaynaklı bakır eksikliği aşağıdaki hastalıklarla ilişkilidir;
Bakır eksikliğine bağlı olarak bir hastalığınız varsa, çinko takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
Çinko, bağışıklık sistemi işlevinde önemli bir rol oynar ve çinko eksikliği işlevini etkileyebilir. Bununla birlikte, çok fazla çinko bağışıklık yanıtınızı baskılayabilir. Çok fazla çinko alımı, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltabilir.
Çinko zehirlenmesi, çok ciddi bir durumdur ve sağlığı tehlikeli ölçüde etkiler. Bu yüzden çinko zehirlenmesi yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsa, en kısa sürede uzman hekime başvurmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;