Atıklardan kaçınmak söz konusu olduğunda, kalanları dondurmak neredeyse her zaman iyi bir fikirdir. Ancak dondurucudan çıkarmak isteyebileceğiniz yiyeceklerden biri de kızartılmış yiyeceklerdir. Tavuğu veya soğan halkalarını kızartmanın asıl amacı, yemeğinizin dış kısmında o özel çıtır dokuyu elde etmektir. Ancak donmuş malzemenizi çözdürdüğünüzde, çıtır bir kaplama yerine yalnızca ıslak bir kaplamayla karşılaşacaksınız.
Bunun nedeni, dondurulmuş kızarmış yiyecekler çözüldüğünde eriyen sıvının dağılmasıdır. Bildiğimiz gibi, nem çıtırlığın düşmanıdır ve çıtır kaplamayı istiyorsanız her şeyi süper kuru tutmak önemlidir. Ancak arta kalanları dondurursanız, daha sonra tekrar kızartsanız bile istediğiniz dokuyu korumak neredeyse imkansızdır. Ayrıca, çözüldükten sonra yemeğinizin her tarafına dağılan yağ, yemeğinizin lezzetini etkileyebilir. Bazı yağlar (sebze ve kanola gibi) 4 derecede tamamen donmaz, bu da yiyeceklerinizi dondurucuya koyduktan sonra oksidasyonun devam ettiği anlamına gelir, bu da yiyeceklerin ekşimesine ve kıvamını değiştirmesine neden olabilir.
Peki arta kalan kızarmış yiyeceklerle ne yapmalısınız? Yiyecekleri tazeyken yemek en iyisidir. Hele ki kızartmaları taze tüketmek en iyisidir. Ancak fazla kızarttıysanız ya da fazla kızartma sipariş ettiyseniz kalan kızartmaları çöpe dökmek yerine buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunu yapmadan önce fazla yağı alın, tamamen soğuduklarından emin olun ve ardından sıvıyı emmesi için kağıt havluyla birlikte hava geçirmez bir kaba koyun. Sıcak yemeğinizi doğrudan buzdolabına koyarsanız buhar yoğuşmaya dönüşebilir ve bildiğimiz gibi nem, yiyecekleri çıtır tutmak için ideal değildir.
Buzdolabında kızartılmış yiyeceklerinizi yeniden ısıtmanın zamanı geldiğinde fırını, ekmek kızartma makinesini veya hava fritözünü kullanabilirsiniz çünkü bunlar size en kuru ısıyı verecektir. Eşit olmayan bir şekilde ısınabilecek mikrodalga fırından veya kızartmalarınızın buharlaşmasına neden olacak şekilde ocaktaki kapalı tavadan uzak durun. Yiyeceklerinizi herhangi bir cihaza yerleştirmeden önce tezgah üzerinde oda sıcaklığına gelmesini sağlayın ki eşit şekilde ısınsın. Daha sonra fırında veya ekmek kızartma makinesinde 200 derecede ya da fritözde 180 derecede pişirin. Tam olarak bıraktığınız gibi olmayacaktır ancak doku, kalanları dondurduğunuzdan çok daha iyi olacaktır.
Şunlara da göz atın;