Antosiyanin, kırmızı, mavi ve mor meyve ve sebzelerde bulunan bir grup antioksidandır. Çay ve bitter çikolatada bulunan antioksidanlarla aynı ailedendir. Flavonoid ailesine ait olan antosiyanin, oksidatif strese bağlı olarak sağlık koşullarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bitkilerden elde edilen antosiyaninler, ilaçlarda, boyalarda, doğal gıda renklendiricilerinde ve gıda katkı maddelerinde yaygın olarak kullanılır.
Antosiyanin İçeren Besinler Nelerdir?
Mor, kırmızı ve mavi meyve ve sebzeler, en yüksek miktarda antosiyanin içeren gıdalardır. Aşağıdaki gıdalar, 100 gram başına en fazla antosiyanin içerir.
- Kara mürver: 17-463 mg
- Dut: 1.4-704
- Siyah chokeberry: 46-558 mg
- Böğürtlen: 10-139 mg
- Tatlı kiraz: 7-143 mg
- Siyah kuş üzümü: 25-3-5 mg
- Çilek: 4-48 mg
- Vişne: 3-44 mg
- Yaban mersini: 11-26 mg
- Ahududu: 5-38 mg
- Siyah üzüm: 3-39 mg
- Siyah fasulye: 1-15 mg
- Kırmızı kuş üzümü: 2-11 mg
- Kırmızı soğan: 7 mg
- Erikler: 5-35 mg
Bunlara ek olarak mor mısır, siyah havuç, patlıcan, kırmızı lahana ve mor karnabaharda da antosiyanin bulunur. İklim, yetiştirme alanı, mevsim, ışık ve hasat zamanı, antioksidan içeriğini etkilediği için bu besinlerin antosiyanin içeriği çok değişkendir.
Antosiyanin Ne İşe Yarar?
- Antioksidan özellikleri ile serbest radikallerle savaşır.
- Oksidatif stresi azaltır. Böylece hastalık oluşma riskini düşürür.
- İltihabı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yüksek kolesterolü olan 169 kişide yapılan bir çalışmada, günde iki kez 320 mg antosiyanin takviyesi, iltihaplanma belirtilerini önemli ölçüde azalttı.
- Antosiyanin içeren besinleri tüketmek, tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir. Bir çalışma, bu yiyecekleri düzenli yiyen kişilerin diyabete yakalanma riskinin %15 daha düşük olduğunu öne sürüyor.
- Güçlü kanserle mücadele yeteneğine sahip oldukları düşünülür. Ancak konuyla ilgili yeterli çalışma yoktur.
- Antosiyaninler açısından zengin bir diyet, kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Kan basıncını düzenlemeye ve yükselmesini önlemeye yardımcı olur. 12 haftalık bir çalışmada, her gün vişne suyu içen insanlar, sistolik ve diyastolik kan basınçlarının sırasıyla 7,7 ve 1,6 mmHg düştüğünü gördüler.
- Antosiyaninler hafızayı ve dikkati arttırarak beyin işleme hızını yükseltebilir. Bu da daha kolay odaklanmanızı ve zihinsel gelişimi destekler.
- Antosiyanin pigmentleri, cildinizi güneşin zararlı UVB ışınlarından koruyabilir.
Şunlara da göz atın;
- C vitamini içeren besinler
- B12 içeren besinler
- Kolajen içeren besinler
- Serotonin hangi besinlerde bulunur?
- Östrojen içeren besinler nelerdir?