Ananas ile Yemek Pişirirken Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları

Ananas lezzetli ve tropik bir meyvedir. Bu lezzetli meyve ile yemek pişirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlere anlattık. İşte, ananas ile yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken ipuçları:
Ananas ile Yemek Pişirirken Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları
01 Haziran 2023, 14:21

Ananas lezzetli ve tropik bir meyvedir. Bu lezzetli meyve ile yemek pişirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlere anlattık. İşte, ananas ile yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken ipuçları:

  1. Ananas Toplandıktan Sonra Olgunlaşmaz

Marketi incelerken tamamen olgunlaşmış bir ananas seçmek çok önemlidir. Bunun nedeni, olgunlaşana kadar bir gün daha bekleyemeyeceğiniz için değil, ananasın bir kez toplandıktan sonra zar zor olgunlaşmaya devam etmesidir. Tezgahınızdaki domatesler, avokadolar, mangolar ve hemen hemen diğer tüm meyvelerin aksine, seçtiğiniz ananas, çok az hareket alanı olan, yiyeceğiniz ananastır.

Yemeye hazır bir ananas seçtiğinizden emin olmanın birkaç yolu vardır. Ananas seçerken yalnızca renge güvenmemelisiniz, ancak bu genel bir gösterge olabilir. Taze yeşil yaprakları olan yeşilimsi sarı dikenli bir cilt, doğru yolda olduğunuzun iyi bir işaretidir. Bu, tüm yeşil ananasları göz ardı etmeniz gerektiği anlamına gelmez çünkü sulu, olgun bir ananasın tüm o sert yeşil kabuğun altında saklanması oldukça olasıdır. Olgunluğunu test etmek için diğer duyularınızdan bazılarını kullanın. Onu kaldırıp hafifçe sıkmayı deneyin. Sadece hafifçe vermeli, ancak duygusal olduğu noktaya kadar yeterli olmamalıdır. Sert ve katı ise, o meyve hiçbir zaman tam olarak olgunlaşmayabilir.

  1. Ananas Seçerken Koku Duyunuzu Kullanın

Diğer tüm duyularınızı unutmayın. Seçiminizi yaparken daima ananasın dibini koklamalısınız. Evet, halka açık bir markette meyvenizin dibini koklamak biraz komik gelebilir, ancak bu olgunluğun iyi bir göstergesidir ve kavun gibi diğer meyveleri seçmek için de işe yarar. O yüzden utanmadan o dikenli meyveyi havaya kaldırın, burnunuzu dibe dayayın ve derin bir nefes alın.

Tatlı, taze ve cesurca kokulu bir koku arıyorsunuz. Belirgin olması için yeterince güçlü ve ayırt edici olmalıdır. Okumakta sorun yaşıyorsanız, olgunlaşmamış olabilir. Keskin bir koku alıyorsanız, ancak bu koku sirkemsi veya çürükse, bu ananas gününü görmüş demektir. Unutmayın, ananas ağaçtan olgunlaşmadığından, önümüzdeki birkaç gün içinde tezgahınızda olgunlaşmaya devam edeceğini umarak olgunlaşmamış bir meyve almaktan kaçının.

  1. Maksimum Tazelik İçin Ananasları Bütün Tutun

Ananasın olgunlaşmaya devam etmemesi sinir bozucu olabilse de bazı faydaları vardır. Birincisi, ödediğinizin karşılığını almanızdır. Örneğin avokado, göz açıp kapayıncaya kadar kaya gibi katı halden pelte kıvamına ve kahverengiye dönüşebilir. Ananas o kadar telaşlı değil. Diğer bir yararı ise, bütün olarak muhafaza edilirlerse kötüleşmeden önce oldukça uzun süre dayanabilmeleridir. Çürüme belirtilerini kontrol etmeye başlamanız gerekmeden önce ananası yaklaşık üç gün boyunca tezgahta saklayabilirsiniz.

Ananasınızın bozulmadığından emin olmak için bakmanız gereken birkaç işaret var. Birincisi, üstteki yaprakları kontrol etmektir. Sert ve yeşil olmalılar ve eğer kahverengileşmeye veya dökülmeye başlarlarsa, muhtemelen içindeki meyve aynı şeyi yapıyordur. Diğer bir işaret ise ananasın dibinin yumuşacık, yapışkan olması veya çürük kokmaya başlamasıdır. Cilt yeşil ve sarı olmalıdır, ancak altın, turuncu veya kahverengiye dönmeye başlarsa, o zaman şansınız taze olmayabilir. Herhangi bir küf belirtisi görürseniz, hemen atın.

  1. Cildin Sert Dış Tabakasını Çıkarmak Çok Önemlidir

Bir çantaya veya sırt çantasına bir muz atmak ve hareket halindeyken kolayca soyulabilen bir atıştırmalığın tadını çıkarmak çok kolay. Ananas ise hazırlanmak için biraz daha fazla sevgi ve şefkat gerektirir. Dikenli armadillo benzeri dış yüzeyleri kesinlikle içine girmek istemeyeceğiniz bir şeydir, bu yüzden onu düzgün bir şekilde çıkarmak çok önemlidir.

Ters çevirdikten sonra ananasın kesilmesini bekleyin. Mümkünse birkaç gün, hatta birkaç saat bu şekilde dinlendirin. Bu, tabandan konsantre olan tatlı şekerin meyvenin geri kalanına sızmasına yardımcı olur. Oradan, keskin bir bıçak kullanarak cildi çıkarabilir ve ardından çekirdeği kesebilirsiniz.

  1. Kesilmiş Ananas Hava Geçirmez Bir Kapta Olmalıdır

Ananas toplandıktan sonra olgunlaşmasa da bu bozulmayacağı veya çürümeyeceği anlamına gelmez. Kesildikten sonra, her son lokmanın tadını çıkaracak kadar uzun süre taze kalmasını sağlamak için uygun şekilde saklanmalıdır. Elma veya muzdan farklı olarak, tek bir kişinin tüm meyveyi bir oturuşta tüketmesi oldukça zor olacaktır, bu nedenle kesilmiş ananasları saklamanın en iyi yolunu anlamak önemlidir.

Kabuğu çıkarıldıktan ve dilimlenip küp küp doğrandıktan sonra, ananas buzdolabında hava geçirmez bir kapta beş ila yedi gün saklanabilir. Bu, sıkıca kapatılmış kaba veya hava geçirmez fermuarlı çantaya ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Meyvenizi daha uzun süre saklamayı umuyorsanız, bir yıla kadar dondurmayı düşünün. Dondurulmuş ananasın buzu çözülebilir ve tadını çıkarabilirsiniz.

  1. Ananas Kabuklarını Veya Çekirdeğini Boşa Harcamayın

Ananas kabuklarının bir tür tarih öncesi dinozora benzemesi, onların çöpe atılmayı, birleştirilmeyi veya çöp öğütücü tarafından parçalanmayı hak ettikleri anlamına gelmez. Ancak, bizi yanlış anlamayın; bu, dikenli, dikenli dış tabakayı da ısırmanız gerektiği anlamına gelmez. Hem kabukları hem de çekirdeği çok fazla lezzet ve doğal şeker içerir ve tıpkı sebze artıklarınızın sebze suyu için kullanılabileceği gibi, ananas artıkları da çok daha tatlı bir şey için kullanılabilir.

Ananas kabuğu su ile kaynatılabilir, ardından süzülerek ananas çayı yapılabilir, bu çay meyve suyuna benzer ancak daha az posalıdır ve pişirilerek yapışkan bir şurup haline getirilebilir. Bu şurup, barbekü sosu veya muffin gibi günlük tarifleri tatlandırmak için içeceklerde kullanılabilir veya dondurma üzerine gezdirilebilir. Meyve suyunuz veya buzlu çayınız için ananas şurubu buz küpleri yapmayı deneyin.

Artık ananas çekirdeğiniz için mutlak en iyi kullanım, onu parçalamayı ve buzlu çubuklara dondurmayı içerir. Bu, işi hızlı bir şekilde halletmek için ince bir peynir rendesi ile rendeleyerek veya blender veya mutfak robotunuzu kullanarak yapılabilir.

  1. Eti Yumuşatmak İçin Ananas Kullanın

Hiç ananas ziyafeti çektikten sonra dilinizin ve ağzınızın sonradan komik geldiğini fark ettiniz mi? Bazı insanlar bir yanma veya bulanıklık hissi bildirirken, diğerleri kaşıntı, tahriş veya şişlik fark eder. Bu oldukça yaygındır ve bunun nedeni hepimizin tropik meyvelere karşı alerjimiz olması değildir. Çünkü ananas etçildir. Tamam, bu kulağa olduğundan daha dramatik geliyor ama gerçekte ananasın proteini parçalayan bir bileşeni var, yani o kadar da uzakta değiliz.

  1. Baharatlandır

Ananasın keskin, keskin bir tada sahip olması, baharat kullanılarak zenginleştirilebileceği anlamına gelmez. Ananasın güzelliği, hem klasik tatlı hem de iştah açıcı baharatlarla nefis bir tada sahip olmasıdır, bu nedenle lezzet yükleme söz konusu olduğunda kısıtlı değilsiniz. Tatlıya tarçın veya anason gibi klasiklerle başlayın. Nihai yapışkan-tatlı tatlı için akçaağaç şurubu, kahverengi şeker, beyaz şeker veya bal ekleyin.

Tavuk ve gofretlerde, sıcak balda ve acı çikolatada bulunan bu lezzetli-tatlı karışımdan hoşlanıyorsanız, ananası bir tekme ile keşfetmenizin zamanı geldi. Acı biber, acı biber, pul biber ve hatta karabiber, doğal olarak tatlı olan bu meyveye şaşırtıcı bir dokunuş katabilir. Köri tozu ve kırmızı biber, biraz tatlı olmasına rağmen, meyveyi ezmeden onu tamamlayan benzersiz bir hava katabilir. Biraz soya sosu veya barbekü sosu bile uzun bir yol kat edebilir.

  1. Ananasınızı Izgara Yapın

Çoğumuz bir yerlerde bir kumsalda çiğ ananas yerken, saçlarımızda hafif ılık bir esinti ve ayak parmaklarımıza çarpan ılık tuzlu su hayal etsek de, gerçek şu ki muhtemelen mutfağımızdan veya yemek odamızdan keyif alıyoruz. Çiğ meyveyi severken, onu ızgara yapmanın inanılmaz potansiyelini de anlıyoruz. Meyveyi ısıtmak, meyveyi, özellikle de ananası çok iştah açıcı yapan tüm doğal şekerleri karamelize etmeye yardımcı olur. Ve tüm meyveler açık ateşte eşit derecede lezzetli olmasa da (muzları düşünün), ananas pastayı alır.

Konserve veya dondurulmuş yerine ızgara yapmak için taze ananas kullanın. Hoş bir doku, maksimum tatlılık ve ikonik ızgara çizgileri sağlamanın en iyi yolu budur. Izgara ananasın tadı özellikle baharatlı veya toz şekerle tatlandırılmıştır, ancak kendi başına da çöker. Sıcak bir ızgaraya koymadan önce şeritler veya halkalar halinde kesin. Şişleri sebze, ananas ve domuz eti ile doldurmayı düşünün. Ananasın yüksek su içeriğine sahip olduğunu, bu nedenle yanmaya başlamadan önce uzun süre pişebileceğini unutmayın, ancak çok şekerli olduğu için yakından takip etmekte fayda var.

  1. Artıkları Dondurun

Ortalama bir insan için, bütün bir ananası yemek başarılması oldukça büyük bir başarı gibi görünebilir. Buzdolabına koysanız ve bu keskin sarı parçaları toplamak için birkaç gününüz olsa bile, tatlar gereksiz hale gelebilir. O bir haftalık bahar karışımıyla buzdolabınızın arkasında oturmasına izin vermek yerine, dilimlendikten hemen sonra dondurun. Çoğu meyvenin dondurulduktan sonra doğrudan karıştırıcıya girmekten başka seçeneği olmasa da, ananas iyi tutar.

Ananası kestikten sonra ne kadar çabuk dondurursanız, o kadar uzun süre dayanır. Ve onu tek tip parçalar halinde kaydetmeniz gerekmez. Bu artıkları saklayın ve donmuş dondurma yapın. Ananasınızı karıştırın ve dondurma kalıplarına dökün. Karışımı dondurmadan önce diğer favori meyveler, yoğurt veya hindistan cevizi sütü ile karıştırarak biraz lezzet katın.

  1. Pişmiş Ürünlerde Ananas Kullanın

Ananaslı ters kek, bir süredir yapılmayan 50'lerin klasiği gibi görünse de, bunun için iyi bir açıklama yok. Unlu mamuller söz konusu olduğunda, yoğun, yapışkan, tatlı ve tek kelimeyle lezzetlidir. Ananas çoğu meyveden çok daha keskindir ve azaltıldığında yapışkan hale gelebilir, bu nedenle kek gibi pişmiş bir ürünü yepyeni bir seviyeye taşımasına şaşmamalı.

Bu ikonik görünümü elde etmek için ananasın içini çıkarın ve ardından halkalar oluşturmak için enine kesitler halinde dilimleyin. Hamuru üstüne dökün ve piştikten sonra güzel ananas ve vişne tepesini ortaya çıkarmak için ters çevirin. Ek yapışkan doygunluk için fırından çıktıktan sonra üstüne dökmek üzere ananas şurubu yapmak için derilerinizi saklamanızı öneririz. Ancak, pişirme işleminizde ananas kullanmak istediğiniz her seferinde sırılsıklam olmanıza gerek yok. Ananaslı havuçlu keki, ananaslı kekleri ve hatta ananaslı yulaf ezmeli kurabiyeleri deneyin. Seçenekler sınırsız ve internet fikirlerle dolu.

  1. Kendi Ananasınızı Gövdeden Yeniden Büyütün

Marulu tabandan yeniden yetiştirme eğilimi, insanların artıklarını nasıl kurtaracaklarını ve yeniden kullanacaklarını düşünmelerine neden oluyor. Tüm meyve ve sebzeler kendi kendine yeniden büyümez, ancak ananas söz konusu olduğunda şanslısınız. Sağlıklı yeşil yaprakları olan bir ananas seçin. Üst kısmı üstten kesin ve yaklaşık ½ inç bırakın. Birkaç gün kurumasını bekleyin ve ardından gövdeye bağlı kalan etli kısımları çekin. Birkaç dış yaprak tabakasını soyun ve ardından sapı, güneş ışığı alan bir pencerenin yanındaki tatlı suya yerleştirin. Yaprakların çoğunu su hattının üzerinde açıkta bırakarak yalnızca birkaç inç daldırın.

Köklerin oluşması birkaç hafta alacaktır, ancak sudan çıkarmadan önce bir ay veya tabandan bol miktarda kök fışkırana kadar bekleyin. Bu noktada, onu toprağa ekebilirsiniz, ancak ananas tropik bitkiler olduğundan, iyice sulandığından ve sıcak ve güneşli bir pencerenin yakınında tuttuğunuzdan emin olun. Bir buçuk yılı geçene kadar tamamen büyümeyecek, bu nedenle anında sonuç arıyorsanız, markete geri dönmek mantıklı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte ananas yenir mi?
  2. Ananas detoksu nasıl yapılır?
  3. Evde ananas nasıl yetiştirilir?
  4. Ananas nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo