Açlık ve Susuzluk Hissetmeden Oruç Tutmanın 11 İpucu

Ramazan ayında daha kolay, sağlıklı ve zinde şekilde oruç tutmak için beslenme konusu, tercih edilen yiyecekler büyük önem taşıyor. Bu nedenle sadece sahurda değil iftarda neler yendiği de önemli. Peki, açlık ve susuzluk hissetmeden oruç nasıl tutulur? İşte 11 öneri
Açlık ve Susuzluk Hissetmeden Oruç Tutmanın 11 İpucu
05 Mart 2024, 10:40

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, Ramazan’da susuzluk ve açlık hissetmemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. Ramazan ayında oruç tutarken açlık ve susuzluk hissetmemek için sadece sahurda değil, iftarda da yiyecek ve içeceklere dikkat etmek gerekiyor. İftardan sahur vaktine kadar olan süreçte tükettiklerimiz bir sonraki günümüzü etkileyerek birçok probleme neden olabiliyor. Peki hangi besinleri tüketmeli, hangi besinleri tüketmemeliyiz? İşte Tapan’ın önerileri:

  1. Tam tahıllılar, çorba ve zeytinyağlılar

çorba

Ramazan’da gün boyu acıkmamak için sahurda, peynir, yumurta, süt, yoğurt, tam tahıllı ekmekler gibi uzun süre tok tutan seçenekler veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt, salata gibi lif içeriği yüksek olup tok tutabilecek öğünler tercih edilebilir. Ayrıca acıkma süresini uzatabilmek için midenin boşalma süresini uzatan kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur gibi yiyeceklerin tercih edilebilir.

  1. Süt, kefir ve yoğurt

süt ürünleri

Kalsiyum ve protein içeriği yüksek ve aynı zamanda probiyotik olduğundan bağışıklığı desteklemektedir. Şeker ve sodyum içeriği yüksek olmadığında susuzluk çekmenize yol açmazlar.

  1. Kızartmalardan uzak durulmalı

kızartma

Yüksek yağ içeriği hem kaloriyi, hem de susuzluk hissini hızlandırır.

  1. Kaymak, krema, iç yağı ve mayonez tokluk yaratır ama susuzluğu artırır

mayonez

Çok yağlı besinler mideyi geç terk ettiği için tokluk yaratır ancak, susamayı hızlandırırlar.

  1. Reçel, bal, vb. şekerli gıdalar susatabilir

reçel

Kan şekerini etkilediğinden dolayı, sahurda fazla tüketilmesi susamayı artırır, açlığı hissetmeyi hızlandırır.

  1. Hamur işlerinde ölçülü olmak gerekir

Hamurişi

Poğaça, kek, börek gibi hamur işi gıdaların tüksek şeker, tuz ve karbonhidrat içermesi, sahurda tüketildiğinde susama riskini artırabilir. Aynı zamanda basit şeker içermeleri erken acıkmaya yol açar.

  1. Patates, pirinç, makarna, şehriye susatabilir

makarna

Fazla basit karbonhidrat almak hücre içi sıvı miktarını artırıp ödeme yol açar, bu da susamayı gün içinde hızlandırır.

  1. Meyve suyu/gazlı içeceklerde seçici olun

meyve suyu

Kan şekerini hızlı yükselterek acıkmaya sebep olur. Aynı zamanda yüksek şeker içerdiklerinden sahurda tüketilmesi, susamayı ve acıkmayı artırır.

  1. Turşu, şarküteri ürünleri ve paketlenmiş gıdalar sahur için ideal değil

Turşu

İçinde yüksek oranda baharat, koruyucu madde, tuz ve karbonhidrat (basit şeker) bulunabilmektedir. Ramazan ayında tüketilmesi ağırlık artışına sebep olmakla beraber sahurda tüketilmesi susamayı hızlandırmaktadır.

  1. Kavrulmuş ve tuzlu kuruyemişler sahurda susatabilir

kuruyemiş

Trans yağ içeriği ve tuz oranı yüksek olduğundan ramazan ayında sahurda tüketimi alınan sodyum miktarının artırır, bu da susamaya yol açar.

  1. Baharatlı gıdalar az miktarda tercih edilmeli

baharat

Su içme isteğini artıracağından az miktarlarda tercih edilmesi daha faydalı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kan vermek orucu bozar mı?
  2. Ramazan İmsakiyesi 2023
  3. Migren hastaları oruç tutar mı?
  4. Sahurda menemen yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo