Hafif aromalı kayısı püreli kek tarifi
- Püreyi hazırlamak için kayısı çekirdeklerini çıkartın, irice doğrayıp tencereye aktarın. Üzerine toz şekeri, üzerini örtecek kadar suyu ve 1 adet çubuk tarçını ilave edin. Orta ateşte 10 dakika kadar pişirin.
- Kayısıları pişirdiğiniz suyundan yarım çay bardağı (50 ml) kadarını ayırıp daha sonra kullanmak üzere kenarda bekletin. Kalan kayısıları süzgece alıp süzün ve çok sulu olmayan bir meyve püresi elde edin.
- Yumurtaları ve pudra şekerini 5 dakika boyunca çırpın. Kayısı suyu ile eritilip ılınmış tereyağını ekleyin ve 1 dakika daha çırpın.
- Ayrı bir kapta elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve kakaoyu harmanlayın. Yumurtalı karışım ile kuru malzemeyi birleştirin. Spatula ile alttan üste doğru havalandırarak karıştırın. En son kayısı püresini ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kek hamurunu yağlanmış baton kek kalıbına (Veya yuvarlak, çapı 22-24 cm kadar bir kek kalıbına) dökün.
- Kek hamurunun üzerine çekirdeğini çıkarıp ikiye böldüğünüz kayısıları dilimlere denk gelecek şekilde yerleştirin. Her kayısı parçasının üzerine 1’er çay kaşığı toz şeker serpin (Piştiğinde reçel kıvamında ve tadında olsun).
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Kayısı püreli kek pişince fırından alın, kalıbından çıkartıp tel bir ızgara üzerinde ılınmaya bırakın. İsterseniz dilimlerken krema eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Unsuz şekersiz kayısılı kek tarifi için tıklayın