Havuçlu kek için, fırını 180 derecede ısıtın.
Ceviz içlerini yağsız tavada orta ateşte 10-15
dakika boyunca kavurun. Ocaktan alıp tereyağını
ve tuzun yarısını ekleyin ve bütün cevizlere
bulanana kadar karıştırın. Soğumalarını
bekledikten sonra iri parçalar şeklinde doğrayın
ve bir kenara ayırın. Dikdörtgen şeklindeki
kek kalıbını tereyağı ile yağlayın. Büyük boy
bir karıştırma kabında unu, tuzun geri kalanını,
kabartma tozunu, tarçını, hindistan cevizini
ve muskatı karıştırın. Diğer bir karıştırma kabında
yumurtaları ve şekerleri bir tel çırpıcı
yardımıyla karıştırın. Fındık yağı ve vanilyayı
ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene
kadar tekrar karıştırın. Kuru malzemelerin
olduğu kabın ortasında bir boşluk açıp ıslak
malzemeleri azar azar ekleyin ve un parçaları
kaybolana kadar karıştırın. Rendelenmiş havuçları
ve cevizleri de ekleyip son kez karıştırın
ve kalıba dökün. Kalıbın tabanını tezgaha
birkaç kez vurup hamurun içindeki hava kabarcıklarını
çıkartın. 180 derecede 55 dakika
pişirin. Keki fırından alıp oda ısısına gelmesini
bekleyin. Keki dilimleyip her dilimi havuç
şeklinde kesin. Yine yağlanmış bir dikdörtgen
kalıbın ortasına dik bir şekilde sırt sıra gelecek
şekilde dizin. Çikolatalı kek için çikolatayı
rendeleyip tereyağı ile birlikte bir cam kaseye
alın. Benmari usulü eritin. Yumurtaları ve şekeri
bir kaseye alıp çırpın. Tereyağlı çikolata
ve unu ekleyip tahta kaşıkla yavaş hareketlerle
karıştırın. Karışımı kalıbın kenarından ilave
edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10
dakika pişirin. Isıyı 120 dereceye indirip 20 dakika
daha pişirin. Üzerini süsleyip servis yapın.