- İç pilav için soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Fıstıkları da ekleyip rengi hafif değişene kadar kavurmaya devam edin.
- Daha sonra yıkanıp suyu süzülmüş pirinci, üzümleri, 2 kaşık tuzu ve 1 yemek kaşığı şekeri ve baharatları ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Harçla karıştırılan pirince 1 su bardağı su ilave edip pişirin. Kavrulan pirinçlerin üstüne 1 su bardağı su ekleyip pişirin. Pişen pilavı demlenmeye bırakın.
- Demlendikten sonra dereotunu ilave edip pilavı harmanlayın. Enginarları limonlu suda bekletin. Diğer taraftan havucu halka şeklinde doğrayıp dolmaları pişireceğiniz tencerenin tabanına döşeyin.
- İçine bir miktar zeytinyağı ekleyip 15- 20 saniye kavurun. Enginarların ortasına yarı pişmiş iç pilavı doldurun.
- Düz bir tabağa 4 tane asma yaprağını yan yana koyup iç pilav doldurduğunuz enginarı yaprakların tam ortasına yerleştirin.
- Yaprakların kenarından tutarak enginarın üzerini kapatın. Bu şekilde hazırladığınız enginarları tencereye yan yana dizin.
- Üzerine yarım limonun suyu, şeker, tuz, 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pirinçler iyice pişene ve enginarlar yumuşayana kadar 45-50 dakika pişirin.
- Asma yaprağında enginar dolmasını oda ısısında dinlendirdikten sonra buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Mutfağınızda yeni tatlara yer vermek istiyorsanız, İzmir usulü enginar dolması tarifine göz atabilirsiniz.