Şırdan Dolması
Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Adana'nın en sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan şırdan, bir çeşit sakatattır. İnek veya koyun gibi hayvanların midelerinde bulunan 4 gözden sonuncusuna şırdan denir. Midenin bir bölümü olan şırdan, iyice temizlenmelidir. Ardından pirinçli iç harç ile doldurulur ve pişirilir. Şırdan dolmasını pişirmeden önce, ağız kısmı iple dikilir. Peki, evde şırdan dolması nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, şırdan yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Adana mutfağından nefis analı kızlı çorbası ve vardabit tarifine göz atmayı unutmayın.

Şırdan Dolması Tarifi İçin

Malzemeler

Şırdan Dolması

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Şırdanların içini güzelce temizledikten sonra iki tarafını da önce soğuk, sonra sıcak suyla birkaç kez yıkayın.
  2. Tamamen temizlendiğinde şırdanları limonlu ve tuzlu suda 2 saat bekletin. Ardından tekrar yıkayın.
  3. Bu esnada soğanları küçük küçük doğrayın.
  4. Üzerine pirinç, baharatları ekleyerek karıştırın.
  5. Malzemeleri karıştırdıktan sonra, elinizle şırdanların içine doldurun.
  6. Ağız kısmını çok fazla doldurmamaya özen gösterin.
  7. Şırdanların ağızlarını diktikten sonra tencereye yerleştirin.
  8. Tencerenin içine salçalı su dökün ve şırdanları bu şekilde yaklaşık 1 saat pişirin. Afiyet olsun.

Şırdan Dolması Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Şırdanları alırken, içini kasaba temizletebilirsiniz.
  2. Şırdan yapımında en önemli nokta, içinin düzgün temizlenmiş olmasıdır.
  3. Şırdanları en az 3-4 kez bol su ile yıkamayı unutmayın.
  4. Şırdanı kasaptan veya büyük marketlerden temin edebilirsiniz.

1 Adet Şırdan Dolması Kaç Kalori?

  1. 1 adet şırdan, yaklaşık 210 kaloridir.

Tarif Kategorileri

Et Tarifleri Dolma Tarifleri Yöresel Çorbalar Akşam Yemeği

Benzer Tarifler

Kuzu Yürek Dolması
Nar ekşili kuru dolma
Kırkçikli kelem dolması
Erik Dolması
Rocoto Relleno
Açık biber dolma