Kabak çiçeği dolması; Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kabak çiçeği dolması; yöreye göre değişse de genellikle temmuz ayında, Ege ve Akdeniz’de sabahın erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinden yapılır. Çiçeklerin sabah toplanmasının sebebi çiçeklerin tam olarak açık olduğu ve ısıdan dolayı yıpranmadığı zamanın sabah saatleri olmasıdır. Dolma için meyvesiz çiçekler seçilir. Dikenli yeşil taç yaprakları sökülür. İç kısımları ayıklanarak çiçekler yıkanır ve süzülür. Kabak çiçekleri hazır olduğunda kabak çiçeği dolmasının iç harçı hazırlanır. Ayrıca kabak çiçeği B1 ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, çinko, nişasta ve protein minerallerini içermesinden dolayı sağlığa da oldukça yararlıdır. Girit usulü kabak çiçeği dolması ve Ege usulü kabak çiçeği dolması gibi çeşitleri vardır. İçi versiyonda hemen hemen aynı şekilde hazırlanır. Sofraların vazgeçilmesi, Ege’nin en sevilen yemeklerinden olan kabak çiçeği dolması nasıl yapılır sorusu için malzemeler şöyle:
Kapanan Kabak Çiçeği Nasıl Açılır?
- Kapanan kabak çiçeğini açmak için, ilk olarak çiçekleri su altında güzelce yıkayın.
- Suyunu süzün ve kurulayın. Ardından sapını ve dikenli taç yapraklarını dikkatlice kopartın.
- Yaprak kısımlarını parmaklarınızla aralayın. İçinde bulunan tohum kısmını kopartın.
- Bu sayede kabak çiçeğini açabilir, dolma yapımında kullanabilirsiniz.
Kabak Çiçeği Yıkanır Mı?
- kabak çiçeğini yıkamanız gerekir. Kabak çiçekleri genellikle bahçelerden veya pazardan alındıklarında toprak, pestisit kalıntıları veya diğer kirleticileri barındırabilir.
- Çiçekleri nazikçe soğuk su altında yıkayın. Ellerinizi kullanarak veya bir süzgeçte çiçekleri hafifçe çalkalayarak temizleyin. Çiçekleri iyice duruladığınızdan emin olun.
- Yıkadıktan sonra, çiçeklerin fazla suyunu hafifçe silin veya bir kağıt havluyla nazikçe kurulayın. Bu, çiçeklerin fazla suyu emmesini ve tarifinizde sulanmasını önler.
Kabak Çiçeği Dolması Hangi Mevsimde Yenir?
- Kabak çiçekleri yazın bolca bulunur ve bu dolma tarifi, meyve ve sebzelerin taze olduğu dönemde yapılır
- Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında, kabak çiçeklerinin taze ve genç olduğu dönemde yapılır. Bu dolma, hafif ve lezzetli bir yaz yemeği olarak tercih edilir.
Kabak Çiçeği Dolması Buzluğa Konur Mu?
- Eğer dolmaları pişirmeden önce dondurursanız, dolmaları bir tabak ya da tepsiye tek sıra halinde yerleştirip dondurun. Donduktan sonra vakumlu poşet veya buzdolabı poşetine koyarak saklayabilirsiniz.
- Pişirdikten sonra dondurmak da bir seçenektir ama dolmanın dokusunun pişirme sonrası biraz değişebileceğini unutmayın.
- Eğer pişmiş dolmaları dondurmak istiyorsanız, önce soğumalarını bekleyin. Soğuyan dolmaları tek tek streç film ile sarıp, ardından bir buzdolabı poşetine veya kapalı bir kapta saklayabilirsiniz.
- Dondurulmuş dolmaları buzdolabında yavaşça çözülmesini bekleyin ve ardından fırında veya tavada ısıtarak servis yapabilirsiniz.
1 Adet Kabak Çiçeği Dolması Kaç Kalori?
- Bir adet zeytinyağlı kabak çiçeği dolması yaklaşık 50 kaloridir. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve tokluk hissi verir. Düşük kalorili ve sağlığınıza yararlı bu tarifi diyet listenize de ekleyebilirsiniz.