Bol malzemeli el açması kubbe börek tarifi
- Hamuru için ılık sütü, şekeri ve kuru mayayı bir kapta karıştırın. 15 dakika bekleyin.
- Hamur yoğurma kabına mayalı suyu ve un dışındaki malzemeleri alıp karıştırın. Azar azar un ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanması için 45 dakika bekletin.
- Patatesli iç harcı için soğanı küp doğrayıp zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun. Haşlayıp çatalla ezdiğiniz patatesi ekleyin ve biraz daha karıştırın. En son tuzunu ve kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra karıştırıp ocaktan alın.
- Ispanaklı iç harcı için irice doğranmış ıspanağı, küp doğranmış mantarları, tuzu ve rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın.
- Hamuru iki eşit bezeye ayırın. Bir tanesini un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kenarlarında boşluk kalacak şekilde salçalı patatesten yerleştirin. Salçalı patatesin üzerine de ıspanaklı iç malzemeden yerleştirin.
- İkinci hamuru da un serpilmiş tezgahın üzerinde açın. Bir önceki hamurdan 2 cm daha büyük olacak şekilde kesin. İlk katın kenarlarına yumurta akı sürün. İkinci kat hamuru malzemenin üzerine kubbe olacak şekilde kapatın ve kenarlarını da çatalla bastırarak açılmamasını sağlayın.
- En son üzerine yumurta sarısı sürün. Hamurun tepesini hafifçe sivri uçlu bir bıçakla delin. Batırdığınız noktadan başlayıp hafif yan olacak şekilde belli aralıklarla çizikler oluşturun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından alıp 10 dakika kadar dinlendirin ve kubbe böreği dilimleyerek servis yapın.
Hazır yufkayla hazırlayacağınız nefis Kalecik cevizli börek tarifi için tıklayın