Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, doğranmış tavukları ekleyin ve üzerine tuz ve karabiber serpip tavuklar iyice pişene kadar kavurun.
Brokoliyi küçük parçalara ayırın ve kaynar tuzlu suda 3-5 dakika haşlayın. Haşlanan brokolileri süzün.
Bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika kavurun.
Ardından azar azar sütü ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
Sos koyulaşınca tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyin.
Eğer beşamel sosu daha zengin yapmak isterseniz, sosu ocaktan aldıktan sonra rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırabilirsiniz.
Beşamel sosu tavuk ve brokoli karışımına dökün ve güzelce karıştırın.
Karışımı fırın kabına alın ve üzerini düzleyin.
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika, üzeri altın rengini alana kadar pişirin.
Fırından çıkan beşamel soslu tavuklu brokoliyi sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
Beşamel soslu tavuklu brokoli, beyaz pilav, pirinç pilavı, veya makarna ile servis edebilirsiniz.
Fırınlanmış patates, havuç, ve kabak gibi sebzeler ile servis edebilirsiniz.
Hafif bir yeşil salata (örneğin marullardan, rokalı veya domatesli bir karışım) ile yemeğinizi dengeleyebilirsiniz. Limonlu ve zeytinyağlı basit bir sos ile taze salata, beşamelin zenginliğini dengeleyebilir.
Püf Noktası
Beşamel sosu hazırlarken sütü azar azar eklemeye dikkat edin ve sürekli karıştırın. Bu, topaklanmayı önler ve pürüzsüz bir kıvam elde etmenizi sağlar.
Brokoliyi fazla haşlamamaya özen gösterin. Brokoli fazla haşlandığında yumuşar ve vitamin kaybı olur. 3-5 dakika yeterlidir. Eğer daha taze bir doku isterseniz, brokoliyi buharda pişirebilirsiniz.
Tavuk göğsünü pişirirken dikkatli olun, çünkü tavuk fazla pişirse kuruyabilir. Orta ateşte, içi tam pişene kadar ama dışı kurumasın diye kontrollü pişirin.
Eğer daha kremalı bir sos isterseniz, süt yerine krema ekleyebilirsiniz. Bu, sosun daha yoğun ve zengin olmasını sağlar.
Eğer fırınlama yapacaksanız, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri veya mozzarella eklemek, yemeğe lezzetli bir çıtırlık katacak ve beşamel sosunun kremasını dengeler.
Beşamel sosunu hazırlarken içine ince doğranmış sarımsak veya taze otlar (örneğin kekik veya fesleğen) ekleyerek daha aromatik bir sos elde edebilirsiniz.