Uykuluk
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Bir sakatat türü olan uykuluk, kuzunun ciğer, yürek, bağırsak ve gerdan bölgelerinde bulunur. Taze çıkartılan uykuluk zar dokusuyla kaplıdır ve dokusu yumuşaktır. Uykuluk isteğe göre tavada, şişte veya ızgarada pişirilebilir. Sokak lezzetleri arasında yer alan uykuluk, özellikle İstanbul Sütlüce'de oldukça meşhurdur. Uykuluğun fındık, ciğer ve gerdan olmak üzere üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Peki, evde uykuluk nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı uykuluk tarifine geçebiliriz.

Sokak lezzetlerini sevenler için ev yapımı kokoreç ve nefis tavuk tantuni tarifini buraya bırakıyoruz.

Uykuluk Tarifi İçin

Malzemeler

Uykuluk sosu için:

Uykuluk

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle süt danası uykuluğunu sirkeli su ile yıkayın.
  2. Bir tencerenin içerisine su ve tuz ekleyin. Su kaynamaya başladığında uykulukları da ekleyerek kaynayan suda 10 dakika kadar haşlayın.
  3. Uykuluklar haşlandığında sudan çıkartarak süzün. Uykulukları iri parçalar halinde doğrayın ve kenarda bekletin.
  4. Bu esnada domateslerin kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Bir tavada tereyağını eritin.
  5. Tavaya uykulukları alın ve 10 dakika kavurun.
  6. Uykuluklar sotelendiğinde bir tabağın içerisine alın.
  7. Başka bir tavanın içerisine yağ ve unu alarak kavurun. Üzerine sirke ve domatesleri ekleyerek kavurun.
  8. Hazırladığınız domatesli sosu uykulukların üzerinde gezdirin. Son olarak kuru nane serpiştirin ve servis edin. Afiyet olsun.

Uykuluk Çeşitleri Nelerdir?

  1. Ciğer uykuluk: Kuzunun yürek kısmına yakın bölgesinden çıkartılır.
  2. Gerdan uykuluk: Kuzunun gerdan bölgesinden çıkartılır. Yumuşak bir dokuya sahiptir.
  3. Fındık uykuluk: Kuzunun bağırsak kısmından çıkartılan fındık uykuluk, yağlıdır. Bu nedenle en lezzetli uykuluk çeşidi olarak da bilinir. Ancak fazla yağlı olduğu için kolesterol değeri de yüksektir.

1 Porsiyon Uykuluk Kaç Kalori?

  1. Uykuluğun bir porsiyonu, yaklaşık 235 kaloridir. Eğer fındık uykuluk yapılacaksa, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Tarif Kategorileri

Akşam Yemeği Kırmızı Et Yemekleri Kızartma Tarifleri Et Tarifleri MasterChef Tarifleri

Benzer Tarifler

Ciğer şarmula
Güveç kapama
Burdur Şişi
Air Fryer'da kuzu pirzola
Kıyma döner
Beş kardeş yahnisi