Güveç Kapama
Selin Hıdır
210 Tarif       0 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Güveç kapama, geleneksel Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Et ve sebzelerin bir arada pişirildiği bu lezzetli yemek, genellikle taş güveç kaplarında pişirilir. İşte güveç kapama tarifi:

Niğde Tava tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon güveç kapama kaç kaloridir?

Bir porsiyon güveç kapama 200 kaloridir.

Güveç Kapama Tarifi İçin

Malzemeler

Güveç Kapama

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle kuzu etini veya tercih ettiğiniz et türünü yıkayın ve fazla suyu süzüldükten sonra kuşbaşı şeklinde doğrayın.
  2. Zeytinyağını geniş bir tavada ısıtın. Etleri tavaya alıp, orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etin rengi dönmeye başladığında doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar sotelemeye devam edin.
  3. Doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri, rendelenmiş domatesleri ekleyin. Birkaç dakika daha karıştırarak pişirin. Ardından tuz, karabiber, kekik, pul biber ve suyu ilave edin. Karıştırın ve yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin.
  4. Fırına dayanıklı bir güveç veya toprak kap kullanın. İçerisine hazırladığınız etli karışımı dökün. Son olarak, taze kekik dallarını yerleştirip, güvecin kapağını kapatın.
  5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.
  6. Fırından çıkan güveç kapama servise hazır. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Güveç kapama, beyaz pilav ya da bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
  • Yanında yoğurt servisi, yemeğin lezzetini dengeler ve ferahlatıcı bir etki sağlar.
  • Sıcak, taze ekmek (özellikle köy ekmeği ya da pide) ile servis edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Güveç kapama için kuzu eti tercih etmek, yemeğin tadını zenginleştirir. Ancak dana eti ya da kuzu but da kullanılabilir. Eğer daha az yağlı bir seçenek isterseniz, tavuk eti de kullanabilirsiniz, fakat bunun tadı biraz farklı olacaktır.
  • Güveç kapama düşük ısıda pişirilmelidir. Yüksek ateşte pişirmek etin sertleşmesine neden olabilir. Etin iyice yumuşaması için kısık ateşte, uzun süre pişirme önemlidir. Bu sayede et, daha lezzetli ve yumuşak olur.
  • Kekik, karabiber ve pul biber gibi geleneksel baharatlar dışında defne yaprağı veya tarhun da kullanabilirsiniz. Bu, yemeğe farklı bir aroma katar.
  • Eğer yemeğinizin çok kuru olduğunu düşünüyorsanız, yavaşça su ekleyebilirsiniz. Ancak suyu fazla eklememek gerekir, çünkü güveç yavaş piştiği için fazla suyu buharlaşarak yemeğe lezzetini verecektir.
  • Güveç kapamanın üzerine son dakikalarda bütün bir parça tereyağı ekleyip, 5-10 dakika daha pişirmeniz, yemeğinize zengin bir tat verebilir. Ayrıca yemeğin üstünü kaşar peyniri ile kaplayıp, birkaç dakika fırınlayarak, çıtır bir doku elde edebilirsiniz.
  • Toprak güveç ya da fırın kapları kullanmak, yemeğin daha iyi pişmesini ve lezzetinin korunmasını sağlar. Ancak, normal bir fırın kabı da kullanılabilir.

Tarif Kategorileri

MasterChef Tarifleri Fırın Yemekleri Farklı Et Yemekleri Et Tarifleri Kırmızı Et Yemekleri

Benzer Tarifler

Harbiye kebabı
Ciğer şarmula
Burdur Şişi
Air Fryer'da kuzu pirzola
Kıyma döner
Beş kardeş yahnisi