Yumurta kabukları en ucuz ve en etkili kalsiyum kaynaklarından biridir. Evde kendi yumurta kabuğu takviyelerinizi hazırlayabilir veya sağlıklı gıda mağazalarından önceden hazırlanmış yumurta kabuğu tozu satın alabilirsiniz.
Yeterli miktarda diyet kalsiyumu almak çoğu insan için kolaydır. Ancak diğerleri kısıtlayıcı diyetler, düşük gıda alımı veya gıda kıtlığı nedeniyle günlük gereksinimlerini karşılayamıyor. Bu insanlar için yumurta kabuğu gibi ucuz kalsiyum kaynakları yararlı olabilir. Yumurta kabuğu kullanmanın mutfak atıklarınızı biraz da olsa azaltmanın mükemmel bir yolu olduğunu belirtmeden geçemeyeceğiz.
Yumurta kabuğu, yumurtanın sert dış kaplamasıdır. Çoğunlukla kalsiyumun yaygın bir formu olan kalsiyum karbonattan oluşur. Geri kalanı protein ve diğer minerallerden oluşur. Kalsiyum, süt ürünleri de dahil olmak üzere birçok gıdada bol miktarda bulunan önemli bir mineraldir. Birçok yapraklı ve köklü sebzede de daha düşük miktarlar bulunur. Geçtiğimiz yıllarda tavuk yumurtasından işlenen yumurta kabuğu tozu, doğal bir kalsiyum takviyesi olarak kullanıldı. Yumurta kabuğunun kabaca %40'ı kalsiyum içerir ve her gramı 381-401 mg sağlar. Yarım yumurta kabuğu, yetişkinlerin günlük 1000 mg günlük ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar kalsiyum sağlayabilir. Yumurta kabukları kalsiyum karbonatın yanı sıra az miktarda protein ve diğer organik bileşiklerden oluşur. Kalsiyum karbonat, deniz kabuklarını, mercan resiflerini ve kireçtaşını oluşturan, doğada en yaygın kalsiyum şeklidir. Aynı zamanda takviyelerde kalsiyumun en ucuz ve en yaygın olarak bulunabilen şeklidir. Hatta bazıları emiliminin saflaştırılmış kalsiyum karbonat takviyelerinden daha iyi olduğunu öne sürüyor. İzole edilmiş hücreler üzerinde yapılan bir araştırma, saf kalsiyum karbonatla karşılaştırıldığında yumurta kabuğu tozunun kalsiyum emiliminin %64'e kadar daha fazla olduğunu buldu. Araştırmacılar bu etkileri yumurta kabuklarında bulunan belirli proteinlere bağladılar. Yumurta kabukları kalsiyum ve proteinin yanı sıra stronsiyum, florür, magnezyum ve selenyum gibi az miktarda başka mineraller de içerir. Tıpkı kalsiyum gibi bu mineraller de kemik sağlığında rol oynayabilir. Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir sağlık durumudur. Yaşlılık, osteoporoz için en güçlü risk faktörlerinden biridir, ancak yetersiz kalsiyum alımı da zamanla kemik kaybına ve osteoporoza katkıda bulunabilir. Diyetinizde kalsiyum eksikse, takviye almak günlük gereksinimlerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Yumurta kabuğu tozu ucuz bir seçenektir. Osteoporozu olan menopoz sonrası kadınlarda yapılan bir araştırma, yumurta kabuğu tozunun D3 vitamini ve magnezyumla birlikte alınmasının, kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemikleri önemli ölçüde güçlendirdiğini buldu. Yumurta kabuğu tozu, osteoporoz riskini azaltmada saflaştırılmış kalsiyum karbonattan daha etkili olabilir. Yumurta kabuğu zarı, yumurta kabuğu ile yumurta akı arasında bulunur. Haşlanmış bir yumurtayı soyduğunuzda kolaylıkla görülebilir. Teknik olarak yumurta kabuğunun bir parçası olmasa da genellikle ona yapışıktır. Evde yumurta kabuğu tozu yaparken zarını çıkarmanıza gerek yoktur. Yumurta kabuğu zarı esas olarak kolajen formundaki proteinden oluşur. Aynı zamanda az miktarda kondroitin sülfat, glukozamin ve diğer besin maddelerini de içerir. Yumurta kabuğu zarındaki bu yararlı bileşiklerin eser miktarlarının sağlığınız üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemel değildir. Bununla birlikte, bazı çalışmalar yumurta kabuğu zarı takviyelerinin düzenli olarak alınmasının eklemlerinize fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Potansiyel etkinliğini doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır Doğru şekilde hazırlandığında yumurta kabuğu tozu güvenli kabul edilir. Aklınızda bulundurmanız gereken sadece birkaç şey var. Öncelikle, boğazınıza ve yemek borunuza zarar verebileceği için büyük yumurta kabuğu parçalarını yutmaya çalışmayın. Bir sonraki bölümde yumurta kabuklarını nasıl toz haline getireceğinize dair birkaç ipucu vereceğiz. İkincisi, yumurta kabukları Salmonella enteritidis gibi bakterilerle kirlenmiş olabilir. Gıda zehirlenmesi riskinden kaçınmak için yumurtaları kabuğunu yemeden önce mutlaka haşlayın. Son olarak, doğal kalsiyum takviyeleri kurşun, alüminyum, kadmiyum ve cıva gibi nispeten yüksek miktarlarda toksik metaller içerebilir. Ancak yumurta kabuklarındaki bu toksik elementlerin miktarı, istiridye kabuğu gibi diğer doğal kalsiyum kaynaklarına göre daha düşük olma eğilimindedir ve genellikle endişe verici değildir. Evde kendi yumurta kabuğu takviyelerinizi hazırlayabilir veya sağlıklı gıda mağazalarından önceden hazırlanmış yumurta kabuğu tozu satın alabilirsiniz. Yumurta kabuğu tozu evde havan tokmağı ve havan kullanılarak yapılabilir. Diğerleri, daha büyük parçacıkları elemek için oklava veya blender ve elek kullandıklarını bildirdi. Yumurta kabuklarını yemeden önce toz veya çok küçük parçalara ayırdığınızdan emin olun. Tozu daha sonra kullanmak üzere saklamayı planlıyorsanız, kabukları ezmeden önce kurutmak iyi bir fikirdir. Daha sonra tozu yiyeceğe ekleyebilir veya su veya meyve suyuyla karıştırabilirsiniz. Bir çalışma, yumurta kabuğu tozu eklenecek en iyi yiyeceklerden bazılarının ekmek, spagetti, pizza ve panelenmiş, kızarmış et olduğu sonucuna varmıştır. Yaklaşık 2,5 gram yumurta kabuğu bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Güvenli tarafta olmak için, alımınızı ölçülü tutun ve bir sağlık uzmanı tarafından tavsiye edilmedikçe kalsiyum takviyesi almayın. Bazı uzmanlar kalsiyum takviyelerinin düzenli alımını önermiyor ve bunların kemik sağlığına olan faydalarından şüphe ediyor. Ayrıca aşırı kalsiyum alımının böbrek taşı gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden ve potansiyel olarak kalp hastalığı riskini artırabileceğinden endişe duyuyorlar. Şunlara da göz atın;Yumurta Kabuğu Nedir?
Yumurta Kabuğu Yemenin Riskleri
Yumurta Kabukları Nasıl Takviye Edilir?