Soğuk Baklava

Soğuk Baklava
25 Ekim 2024

Türk mutfak kültüründe oldukça önemli yere sahip olan baklava yeri gelir misafirliğe giderken hediye olur, yeri gelir bayramın vazgeçilmez tatlısı olur. Gıdaların mutfak kültürünün sürdürülmesinde ve yaşatılmasında muhakkak oldukça önemli yeri vardır. Türk mutfak kültürü için de baklava oldukça önemli yere sahiptir. Bir çoğumuzun hayır diyemediği baklava özel günlerimizde ağzımızı tatlandıran neşemizi arttıran tatlıların vazgeçilmezidir. Peki son zamanlarda sık sık duyduğumuz soğuk baklava nedir? Nasıl yapılır? Normal baklavadan farkı nedir? Tüm bu soruların cevabı ve başka yerde bulamayacağınız eşsiz tarif sizlerle.  

Soğuk baklavanın temelinde baklava yufkası, süt ve çikolata yatmaktadır. Tabi içerisinde antep fıstığı ya da cevizi olmazsa olmazlarındandır. Normal baklavaya göre daha fazla rağbet görmesinin sebebi ise baklavaya nazaran daha az şekerli olması ve daha hafif olmasıdır. Soğuk baklavanın şerbeti, su ve şeker yerine sütten oluşmaktadır. Bu nedenle daha hafiftir. Ayrıca kalorisi de normal baklavaya nazaran daha düşüktür. Bu nedenle soğuk baklava son zamanlarda sıklıkla tercih dilmekte ve karşımıza çıkmaktadır. İşte soğuk baklava tarifi:

Farklı çeşitleri olan Antep fıstıklı kuru baklava ve cevizli baklava tarifine göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 15 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Soğuk Baklava için

Malzemeler

  • 1 paket hazır baklavalık yufka (800 gramlık paketlerden, yaklaşık 44 adet)
  • 200 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya

Arası için:

  • 1 kase iri çekilmiş fıstık (isteğe göre fındık veya ceviz de kullanılabilir)

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Soğuk Baklava

Nasıl Yapılır

  1. Bir tencereye 2 su bardağı şeker ve 1,5 su bardağı suyu koyun ve kaynamaya bırakın.
  2. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatın, 3,5 su bardağı süt ve 1 paket vanilyayı ekleyerek karıştırın.
  3. Şerbeti tamamen soğuması için bir kenara alın.
  4. Küçük bir sos tavasında 200 gram tereyağını eritin.
  5. Tereyağı erirken üzerindeki köpükleri kaşıkla alın.
  6. Eriyen tereyağını ocaktan aldıktan sonra 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  7. Baklava yufkalarını tezgaha serin ve kullanacağınız fırın kabının boyutunda kesin. Bu aşamada yufkaların kurumaması için üzerlerini temiz bir örtüyle örtün.
  8. Fırın kabının tabanına bir kaşık kadar yağ karışımından alın ve fırça yardımıyla her yerine sürün.
  9. Yufkaları 3’er kat olarak tepsiye yerleştirin ve her 3 katta bir, üzerlerine yağ karışımı sürün. Bu işlemi 22 adet yufkayı yerleştirene kadar devam ettirin.
  10. yufkadan sonra arası için hazırladığınız 1 kase çekilmiş fıstığı serpiştirin.
  11. Kalan 22 yufkayı da aynı şekilde, her 3 katta bir yağlayarak yerleştirin.
  12. En son katı bolca yağlayın ve baklavayı istediğiniz boyutlarda dilimleyin.
  13. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Baklava, üzeri güzelce kızardığında hazır olacaktır.
  14. Fırından aldığınız baklavayı 10 dakika kadar dinlendirin, böylece ilk sıcaklığı çıkacaktır.
  15. Soğuk sütlü şerbeti, baklavanın her yerine eşit şekilde dökün. Baklava, şerbeti tamamen çekene kadar bekleyin.
  16. Oda sıcaklığına gelen tatlıyı buzdolabına kaldırarak tamamen soğuyana kadar dinlendirin.
  17. Servis etmeden önce, 2 yemek kaşığı kakao ile 1 yemek kaşığı pudra şekerini karıştırın ve baklavanın üzerine eleyin.
  18. Tatlının üzerine toz fıstık serperek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Soğuk baklavaların yanına taze meyveler ile süsleyebilirsiniz.
  • Soğuk baklavaların yanında vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis edebilirsiniz.
  • Soğuk baklavaları, yanında sıcak bir fincan çay veya kahve ile servis ederek, tatlı ve içecek ikilisini keyifli bir şekilde sunabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Kakaonun acılığını sevmiyorsanız kakaoya süt tozu ekleyebilir ya da kakaolu süt tozunu kakao yerine tercih edebilirsiniz.
  • Farklı bir alternatif olarak kakao ya da çikolatalı süt tozu kullanmak istemezseniz bitter çikolata ya da sütlü çikolata rendesi ile üzerini tamamen kaplayacak şekilde  yapabilirsiniz. 
  • Şerbeti hazırlarken su koymak istemezseniz 1 bardak yani 1 litreden de hazırlayabilirsiniz.
  • Tatlınızı daha şekerli yapmak isterseniz şerbetin şekerini arttırabilirsiniz. 
  • Tereyağını eritirken üzerindeki köpükleri almalısınız. Bu işlem tatlının üzerindeki tereyağının yanmasını engelleyecektir. 
  • Baklava yufkası ince ve nişastalı olduğu için çabuk kuruma yapacaktır. Kurumayı önlemek için bez ile kapatabilirsiniz. Hava almamasını sağlayarak kurumasını önleyebilirsiniz. 
  • Fırını önceden ısıtmak tüm ürünlerde olduğu gibi sütlü baklavada da oldukça önemlidir. 
  • Baklava şerbetlenirken her yerine gelmesine dikkat edilmelidir. 
  • Baklavanın arasına toz haline getirilmiş çikolata da ekleyebilirsiniz.
  • Çikolataları toz haline getirmek için buzdolabında beklettiğiniz çikolataları mutfak robotundan geçirebilirsiniz.
  • Baklavanın şerbetini verdikten sonra üstünü bir bez ile örtebilirsiniz.
  • Baklavayı buzdolabında beklettikten sonra servis yapmanız daha da lezzetli hale getirecektir.
  • Baklavayı yaparken her katı yağlamanız baklavanızın kabarmasını sağlayacak ve daha çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda daha da lezzetlendirecektir. 
Yorumlar
avatar
Lakin YORUM 12 Haziran 2021, 21:10
Çok güzel olmuş ellerine sağlık
avatar
Serra SORU 08 Nisan 2024, 13:48
Merhabalar bazı yerler soğuk baklavaya soğuk şerbet diyor yoksa hamur olur yazıyorlar ve bazı yerlerde de krema koyuyorlar ilk kez yapıcam yardımcı olursanız sevinirim
avatar
Lezzet Dergisi SORU 08 Nisan 2024, 16:41
Merhaba, mutlaka soğuk şerbet kullanın. Tatlı sıcakken, soğuk şerbeti üzerinde gezdirebilirsiniz. Ayrıca tereyağını erittikten sonra üzerindeki köpükleri almayı unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo