Sarı Burma Tatlısı

Sarı Burma Tatlısı
18 Mart 2024

Siz de misafir ağırlarken sunabileceğiniz farklı tatlı tarifleri mi arıyorsunuz? Adıyaman ile özdeşleşen burma tatlısı, Balkan ülkelerinde de önemli bir yere sahiptir. Yöreye göre hazırlama şekli değişiklik gösterir. Baklavaya benzeyen bu tatlı, hazır veya el açması yufka ile yapılır. Şerbetli olduğu için diyabet hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, sarı burma tatlısı nasıl yapılır gelin birlikte görelim.

1 Porsiyon Sarı Burma Tatlısı Kaç Kaloridir?

Karbonhidrat ve şeker değeri yüksek olan burma tatlısının bir porsiyonu 285, bir dilimi ise yaklaşık 100 kaloridir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için, küçük porsiyonlarla tüketmeniz tavsiye edilir.

Okurlarımız tarafından çok sevilen hira tatlısına da göz atın.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 33 dakika
Kaç Kişilik: 20 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Sarı Burma Tatlısı için

Malzemeler

Hamuru için

  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz

Hamuru açmak için

  • 1 su bardağı nişasta

İç harcı için

  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için

  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 250 g tereyağı
Sarı Burma Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  2. Hamuru için; unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, yoğurt, su, zeytinyağı, karbonat ve tuzu geniş bir kapta karıştırın.
  3. İçine azar azar un ekleyip pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya ayırıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin.
  4. İç harcı için; cevizi toz şekerle karıştırın. Bezelerden bir tanesinin üzerine nişasta serpip oklavayla ince bir yufka açın. Üzerine 1-2 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirip yufkayı ortadan ikiye kesin.
  5. Yufkanın kesilmiş tarafına oklavayı yerleştirip yufkayı sararak rulo yapın. Elinizle oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün.
  6. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin.
  7. Sarı burmaları 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. Tereyağını tavada kızdırın. Yağı tepsideki tatlının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirip soğuk şerbeti üzerine gezdirin ve 30 dakika bekletin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Sarı burma tatlısını, kaymak veya dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Hamuru yoğururken unu eleme usulüyle ilave edebilirsiniz. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Hamurun zemine yapışmaması için, bir miktar nişasta serpiştirebilirsiniz. Böylece hamur daha kolay açılacaktır.
  • Dilerseniz tatlı hamurunu hazırlarken, toz şeker yerine esmer şeker kullanabilirsiniz. 
  • Tatlının eşit miktarda pişmesi için fırını önceden ısıtın.
  • Sıcak şerbeti dökerken tatlının ılık olduğundan emin olun. Bu sayede şerbeti daha iyi çekecektir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo