Marlenka

Marlenka
30 Eylül 2024

Ermeni mutfağından dünyaya yayılan marlenka, Slav coğrafyasını kendine hayran bırakan bir tatlıdır. Yapımında bol bol bal kullanılan bu tatlı, kahvenin en lezzetli eşlikçilerinden biri sayılır. Yoğun miktarda şeker içermediği için, hafif tatlılar arasında da kendine yer bulur. Çay saatlerinin, gün sohbetlerinin favorisi olacak marlenkayı, kahve, portakal suyu veya limonata eşliğinde servis edebilirsiniz. Malzemeler hazırsa, hafif mi hafif marlenka keki nasıl yapılır birlikte görelim.

Marlenkanın farklı çeşitleri olarak da bilinen medovik ve rus pastası tarifine mutlaka göz atın.

Bir porsiyon marlenka kaç kaloridir?

Bir porsiyon marlenka 380 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 6 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 12 Kişi Kaydetti
Marlenka için

Malzemeler

Kek için:

  • 1 su bardağı şeker
  • 5 bardak un 
  • 2 adet yumurta
  • 3.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 paket kabartma tozu

Yoğunlaştırılmış Süt İçin:

  • 1200 gram süt
  • 1 su bardağı şeker

Kreması için:

  • 2 yemek kaşığı bal
  • 300 gram yoğunlaştırılmış süt
  • 3 adet yumurta
  • 55 gram tereyağı

Üzeri için:

  • 400 gram fındık içi
Marlenka

Nasıl Yapılır

Kekin Hazırlanışı:

  1. Derin bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri ekleyip çırparak kabartın.
  2. Tereyağını eritin. Eriyen tereyağının içine, un ve kabartma tozu haricindeki diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
  3. Karışım homojen bir hale geldiğinde, yumurta ve şeker karışımını ilave edin ve mikserle çırpmaya devam edin.
  4. Unu yavaşça ekleyerek, fazla çırpmadan tahta kaşıkla karıştırın.
  5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hamurdan yaklaşık 1,5 kepçe alarak ince bir tabaka halinde yayın ve önceden ısıtılmış 165°C fırında 5-6 dakika pişirin.
  6. Bu işlemi hamur bitene kadar 7-8 kez tekrarlayın ve ardından yuvarlak bir kalıp yardımıyla düzgünce kesin. Kek katlarınız hazır.

Yoğunlaştırılmış Sütün Hazırlanışı:

  1. Sütü orta ateşte kaynatın ve her taşımda üzerinde biriken tortuyu alarak yaklaşık 2 saat devam edin.
  2. Süt miktarı azaldıkça taşım süresi kısalacaktır; toplamda 300 gram süt kalana kadar (yaklaşık 1-1,5 su bardağı) bu işleme devam edin.
  3. Ardından ocaktan alıp ince delikli bir süzgeçle süzün. Süzdüğünüz sütün içine ölçülü şekeri ekleyin ve tekrar ocağa alın.
  4. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğutun. Bu yöntemle sütünüz yoğunlaşacaktır.

Kremanın Hazırlanışı:

  1. Tereyağını eritip soğutun. Ardından, tereyağı hariç bal, yoğunlaştırılmış süt ve yumurtayı geniş bir kapta çırpın.
  2. En son olarak eritilmiş tereyağını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Krema kıvam aldığında, soğuması için buzdolabına kaldırın.

Pastanın Hazırlanışı:

  1. Kat kat hazırladığınız pasta kekinin ilk katını ince bir tabaka krema ile kaplayın. Üzerine ince çekilmiş fındık ekleyin ve diğer kata geçin.
  2. Kek katlarınız bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. En üst kata krema sürüp, üzerini fındık ile kaplayarak pastayı tamamlayın.
  3. Pastayı dinlenmesi için buzdolabına kaldırın ve en az 1 saat dinlendirin.
  4. Marlenka tatlınız servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Pastayı buzdolabında dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edebilirsiniz. Bu, krema ve katların daha iyi oturmasını sağlar.
  •  Pastanın üzerine çikolata sosu, taze meyveler veya rendelenmiş çikolata ekleyerek görselliğini artırabilirsiniz.
  • Pastayı taze demlenmiş çay veya kahve ile birlikte sunabilirsiniz. Bu, tatların daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olur.
  • Pastayı servis yapmadan önce bir süre oda sıcaklığında bekletirseniz, dilimlemek daha kolay olur.
Püf Noktası
  • Kullanılan tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması, kekin daha iyi kabarmasını sağlar.
  • Unu ve kabartma tozunu eleyerek kullanmak, hamurun daha hafif olmasına yardımcı olur.
  • Krema hazırlarken, tereyağının iyice soğuduğundan emin olun. Aksi takdirde krema kesilebilir.
  • Kek katlarını fırından çıkardıktan sonra, bunları tamamen soğuması için bir tel ızgara üzerinde bekletin. Bu, nemlenmesini önler.
  • Pasta yapıldıktan sonra en az 4-5 saat (tercihen bir gece) buzdolabında dinlendirmek, tatların birbirine karışmasını sağlar.
Yorumlar
avatar
İffet Bilgiç YORUM 28 Eylül 2024, 16:41
Yoğunlaştırılmış süt Kekin içine mi eklenecek . Ya çok çok karışık bi tarif.
avatar
Lezzet Dergisi YORUM 30 Eylül 2024, 16:50
Merhaba, yoğunlaştırılmış sütü kremanın içine ekleyebilirsiniz

Benzer Tarifler

Lezzet Logo