Dolangel Tatlısı

Dolangel Tatlısı
23 Şubat 2023

Dolangel tatlısı, Elazığ ve Gaziantep mutfağıyla eşleşmiş şerbetli bir tatlıdır. Oklava baklavasına çok benzeyen Dolangel tatlısı, özellikle kış aylarında tercih edilir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu tatlı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep mutfağıyla tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Elazığ'da 'Dolanger' ismiyle bilinir. Malzemeler hazırsa, nefis mi nefis dolangel tatlısı tarifi için detaylara geçebiliriz.


Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Dolangel Tatlısı için

Malzemeler

  • 20 adet baklava yufkası
  • 400 g çekilmiş baklavalık Antep fıstığı
  • 250 g sıvı yağ
  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 100 g süt kaymağı
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu
Dolangel Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Süt ve irmiği tencerede devamlı karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan aldığınız karışım soğuyunca kaymak ilave edip tekrar karıştırın ve buzdolabında bekletin. 
  2. Yapım esnasında şanti torbasına doldurun. Uygun bir baklava tepsisi içine 2 kaşık sıvı yağı sürün. 1 adet baklava yufkasının ortasında pile yapacak şekilde kat oluşturun.
  3. Oluşan pilenin üzerine torbadaki kaymağı 2-3 cm kalınlığında çizgi şeklinde sürün. Üzerine Antep fıstığı ilave edip, kalan yağı hafif ılıtıp bir fırça yardımı ile üzerine hafifçe sürün.
  4. Hafif gevşek olarak yufkayı her iki tarafından kapatarak yaklaşık 2.5-3 cm çapında yuvarlak hale getirip, kendi ekseni etrafında kıvırıp daire şekli verin. 
  5. Diğer yufkaları da aynı şekilde malzemeleri eşit miktarda kullanarak hazırlayın. Üzerlerini kurutmadan kalan yağı yine fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
  6. Bir tencerede şeker ve suyu kaynatarak hafif bir koyuluk (Kaşıkla son damlası hafif sünecek hale gelince) oluşturup sıcak olarak, kızarmış olan tatlınızın üzerine gezdirin. Şerbetin, tatlının içine çekmesini bekleyip, ılık olarak servis yapın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo