3 diş sarımsak 1 çay bardağı ceviz içi ( parçalanmış)
3 damla limon suyu
1 çay bardağından az portakal suyu
Baharat çeşni için:
1 çay kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı karabiber (tane çekilmiş)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı yenibahar
Pilav için gereken su miktarı:
6 su bardağı sıcak su
Pilav için yağ miktarı:
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sunum için:
Dereotu Maydanoz ve ceviz içi
Yeşil Zeytinli Pirinç Pilavı
Nasıl Yapılır
Öncelikle büyük bir tavayı hazır edelim. Pirincimizi ıslatmak için önce 1 demlikte 7 su bardağı kadar su ısıtalım.
Isınan su ile pirincimizi 30 dakika ıslatalım. Böylelikle şişmesini de sağlamış olacağız.
Pirincimiz ıslanırken diğer taraftan zeytin ve diğer malzememizi zeytinden küçük olacak şekilde doğrayalım.
Biberleri halka halka ince şekilde doğrayalım. Tavaya yağları ilave edip eritelim. Bu arada pirincimiz ıslanmıştır.
Yağlar kısık ateşte eriyene kadar pirincin suyunu süzüp nişastası gidene kadar sudan geçirelim.
Yağ eridiğinde soğan ve biberleri koyalım çok fazla ölmeyecek şekilde ve diri kalacak şekilde olmalı aynı şekilde zeytinleri de ikiye ve dörde bölüp tavaya atalım.
Az diri kalacak şekilde bırakalım. Ve sunumluk ayıralım. Parçalanan ceviz içini de ekleyelim sonra pirincimizi de ekleyip güzel ve kavuralım pirinç de kavrulduğunda portakal suyu ve limon suyu sıkıp bir kez daha karıştıralım.
Kaynamış suyu üzerine ekleyelim üstünü geçtiğinde ağzı kapalı olarak demlemeye bırakalım. Pilav piştiğinde dinlenmeye bırakalım.
Not: Pilav dinlendiğinde daha lezzetli olur. Ayrıca portakal suyu da güzel bir aroma katmış olur. Soğan küçük ve ince doğrandığı için görünmeyebilir. Bu yemekte en büyük rolü üstlenen yeşil zeytindir.
Sunum için, orta bir kayık tabağa pilavı yayalım. Pilavın üstüne ayırdığımız harcı ortalayarak sunumlayalım. Yanlarına dereotu ve ceviz koyup sunumu bitirip servise geçelim. Afiyet olsun.
Teşekkür ederiz.