Kepse Pilavı

Kepse Pilavı
09 Temmuz 2024

Aslen Arap mutfağına ait olan kepse pilavı, Hatay mutfağında da önemli bir yer edinmiştir. Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde rağbet gören bu pilav, yasemin pirinciyle yapılır. Yapımında safran, zencefil, kakule, karanfil gibi farklı malzemeler kullanılır. Bol baharatlı yapısıyla çok sevilen kepse pilavı, özellikle kalabalık sofralarda sunulur. Bütün bir halde sunulan baharatlarla marine edilen tavuk, hazırlanan pilavın üzerine yerleştirilir. Malzemeler hazırsa, Hatay usulü kepse pilavı tarifine geçebiliriz.

Not: Tavuğu bütün halde kullanmak istemiyorsanız, bütün tavuk nasıl parçalanır yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Osmanlı pilavı, Türkmen pilavı ve şah pilavı tarifine de göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 7 Kişi Kaydetti
Kepse Pilavı için

Malzemeler

Pilavı için

  • 2 su bardağı yasemin pirinci
  • 1 adet soğan (İnce doğranmış)
  • 2 adet domates (Küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (Rendelenmiş)
  • 1 adet kırmızı kapya biber (İnce doğranmış)
  • 3 adet sivri biber (İnce doğranmış)
  • 8 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tutam safran
  • 1 adet tane zencefil
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 4 adet karanfil
  • 5 adet kakule
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4.5 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü veya kuru üzüm (Suda bekletilmiş)

Tavuğu için

  • 6 adet tavuk but
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet karanfil
  • 8 diş sarımsak
  • 3 adet kakule
  • 2 su bardağı su
Kepse Pilavı

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle tavuk butlarını bir fırın kabına alın ve her yerini tuzla ovun. Yarım limonun suyunu da üzerine sıkıp biraz daha ovun ve bir kenarda dinlenmeye bırakın. 
  2. 2 Derince bir kabın içinde domates salçasını 2 su bardağı su ile seyreltin. Kalan yarım limonun suyunu içine sıkın ve sıvı yağı da ilave edin. Sarımsak, kakule ve karanfil tanelerini de ekleyerek iyice karıştırın.
  3. Kenarda beklettiğiniz tavuğu alın ve bu sosu üzerine gezdirin. Üstünü alüminyum folyo ile kaplayın, bıçakla birkaç hava deliği açın ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 1 saat pişirin. Bu sürenin sonunda folyoyu alın ve üzerinin iyice kızarması için fırın kabındaki yağından üzerine gezdirin. 
  4. Tekrar fırına verip üstü kızarana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirip fırından alın.
  5. Pilavı hazırlamak için, safranı bir kasenin içinde az bir miktar suyla ıslatın ve bir kenarda bekletin. Sıvı yağı bir pilav tenceresine alıp ısıtın ve içine soğanı ilave edip pembeleşinceye dek kavurun.
  6. Daha sonra kırmızı ve sivri biberi, havucu, sarımsak ile domatesi pembeleşen soğanın üstüne ilave ederek havuç yumuşayana dek kavurun. Son olarak tüm baharatları ve sulandırdığınız safranı suyuyla birlikte karışıma ilave edin.
  7. Yıkadığınız pirinci ve salçayı da ekleyip iyice karıştırın. Sıcak suyu ilave edip karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp pişmeye bırakın. Yaklaşık 10 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol edin ve duruma göre bir süre daha pişirin. 
  8. Kuş üzümlerini de ekleyip karıştırın ve ocaktan alıp demlenmeye bırakın. (Bu aşamada isterseniz suda bekletilmiş kuru üzüm ya da besni üzümü de ilave edebilirsiniz.)
  9. Pişen ve demini alan pilavı genişçe bir servis tabağına ya da bir fırın kabına alın. Üstüne kızarmış tavuk butlarını yerleştirin ve sıcak servis edin.
Püf Noktası
  • Kepse pilavında kullanacağınız tavuğu bütün bir halde bırakmak yerine parçalara ayırabilirsiniz.
  • Kepse pilavının tavuk yerine etli versiyonları da bulunmaktadır.
  • Bazı aktarlarda 'kepse baharatı' ismiyle satılan baharat karışımını bulabilirsiniz. Bu baharat, pilavın yapımında kullanılan malzemeleri içinde barındırır.
  • Pilavın pişmesine yakın, suda bekletilmiş kuru üzümleri ilave edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo