Çalkama
17 Eylül 2024

Lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık: ıspanak, mısır unu ve lor peyniriyle zenginleştirilmiş çalkama! Fırında çıtır çıtır pişen bu hamur işi, çay saatlerinizin yıldızı olacak. İşte çalkama tarifi:

Tahinli mücver tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon çalkama kaç kaloridir?

Bir porsiyon çalkama 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Çalkama için

Malzemeler

  • 500 gram ıspanak
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı lor peyniri
Çalkama

Nasıl Yapılır

  1. Çalkama tarifi için öncelikle yeşillikleri ıspanağı yıkayın, süzün ve ince ince doğrayın.
  2. Büyük bir karıştırma kabına un, mısır unu ve tuzu ekleyin. Karıştırın.
  3. Üzerine zeytinyağını ekleyin ve karıştırın.
  4. Su ekleyerek pürüzsüz bir hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. 
  5. Doğranmış ıspanakları hamura ekleyin ve iyice karıştırın.
  6. Lor peynirini hamura ekleyin ve karıştırın.
  7. Hamuru yağlı kağıt serili veya hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine dökün ve düzeltin.
  8. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkan çalkama servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Bir kase yoğurt ile servis ederek ekstra bir lezzet ve kremamsı bir dokunuş ekleyebilirsiniz.
  • Bir çay veya kahve ile çalkamanızı atıştırmalık olarak servis edebilirsiniz.
  • Çalkamanızı dilimleyip küçük parçalar halinde sunarak aperatif olarak da servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamur, akışkan ama koyu olmalı. Çok sıvı veya çok sert olmamalıdır. Gerekirse un veya su miktarını az miktarda ayarlayarak ideal kıvamı yakalayın.
  • Çalkamanızın içinin iyi pişmesi için önceden ısıtılmış fırında pişirin. Fırınınızın sıcaklığına göre pişirme süresi değişebilir, bu yüzden çalkamanın üzeri altın rengini aldığında ve içi tamamen piştiğinde kontrol edin.
  • Lor peynirini hamura son aşamada ekleyin ve fazla karıştırmamaya özen gösterin. Böylece peynir parçaları hamurda eşit dağılır ve pişerken lezzetli bir tat sağlar.
  • Çalkamanızı fırından çıkardıktan sonra biraz soğutun. Bu, dilimlenmesini kolaylaştırır ve daha iyi bir doku sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo