Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Vişne suyunun faydaları nelerdir? Vişne suyu hangi hastalıklara iyi gelir? Günde kaç bardak vişne suyu içilmelidir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan Vişne suyunun mucizevi faydaları
Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
15 Aralık 2022, 15:54

Vişne, yakut kırmızı rengi ve belirgin ekşi tadıyla yaz meyvelerinden biridir. Vişneye rengini ve tadını veren doğal bileşik ise antosiyanini içermektedir. Bu bileşenler, sağlık için önemli faydalar sağlar. Yapılan çalışmalara göre vişne suyu uyku kalitesini iyileştirir, uyku süresini düzenler ve uykusuzluğun şiddetini azaltır. Melatonin, vücudun uyku uykusuzluk döngüsünden sorumludur. Vişnenin içeriğinde de bol miktarda melatonin mevcuttur. Peki, vişne suyunun faydaları nedir, neye iyi gelir?

Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Sporcular İçin Toparlanma İçeceğidir: Vişne, iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. Bu özelliği ile ağır egzersizlerden sonra ortaya çıkan kas ağrılarını hafifletir. Yorucu egzersizler strese neden olur. Bu da kas ağrıları, iyileşme sürecisinin yavaşlaması ve kas hasarına neden olmaktadır. Vişnenin içeriğinde bulunan antosiyaninler, ortaya çıkan 3 sorunu da giderir. Özellikle yoğun vücut geliştirme antremanlarında ve uzun mesafe koşularından sonra mutlaka bir bardak vişne suyu içilmelidir.
  2. Uyku Süresini ve Kalitesini Arttırır: Uykusuzluk çeken yaşlı bireylerde yapılan çalışmada, 2 haftada her gün 2 kez vişne suyu içen kişilerin uyku süresinde ortalama 90 dakika uzama olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte daha kaliteli bir uyku sağlanır.
  3. Hızlı İyileşme Sağlar: Bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmıştır. Erkek bisikletçiler, düzenlenen 3 günlük yarış öncesinde bir hafta boyunca günde 2 kez vişne suyu içmiştir. Bu da daha az inflamasyona ve %30 oranında daha az strese maruz kaldıklarını göstermiştir. Maraton koşucularına yapılan çalışmada ise koşu gününde ve koşudan 2 gün sonra vişne suyu içtiklerinde daha hızlı ve kolay bir iyileşme süreci olduğu kaydedilmiştir.
  4. Gut Ataklarını ve Ürik Asit Seviyesini Azaltır: Yapılan çalışmaya göre 4 hafta boyunda her gün 1 bardak vişne suyu içen bireylerin kanında daha düşük ürit asit seviyesi bulunmuştur. Ürit asit hem kardiyobasküler, hem de inflamasyon hastalıkları için risk taşır. Ayrıca gutlu hastalarda 2 gün boyunda vişne suyu tüketen hastaların gut atakları %35 oranında azalmıştır. Vişne suyu, ürit asit düşüren ilaçla tüketildiğinde ise gut atakları yaklaşık %75 oranında düşmüştür.

vişne suyu

  1. Daha Az Kas Hasarı: Yapılan bir çalışmada 315 km'lik bayrak koşusuna çıkacak olan bazı koşucular hem koşu gününde, hem de koşudan 1 hafta önce günde 2 bardak vişne suyu tüketmiştir. Bu bireylerde yarış sonra daha az kas ağrısı meydana gelmiştir. Vücut geliştirme egzersizlerinden sonra vişne suyu tüketmek ise, kuvvet kaybının %4 seviyelerine seyretmesini sağlamıştır. Vişne suyu tüketmeyen bireylerde bu oran %22 seviyelerine çıkabilmektedir. Çalışmalardan önce yaklaşık 300 ml vişne suyu içilebilir. Çalışmaların birçoğunda günlük 240-360 ml arası vişne suyu tüketilmesi önerilmiştir. Çalışma esnasında kuru vişne atıştırılabilir ya da bir bardak daha vişne suyu içilebilir. Çalışmalardan sonra ise yoğurt ve vişne ile hazırlanan bir içecek daha çabuk toparlanmanızı sağlar.
  2. Kalbi Korur, Felç Riskini Azaltır: Yüksek oranda mor ve kırmızı meyve tüketimi, genç ve orta yaşlı kadınların miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltmıştır. Ayrıca metabolik sendromlu hastaların yağ ve şekeri de düzenlenmektedir.
  3. Osteoartiritle (Kireçlenme) Mücadeleye Yardımcı Olur: Osteoartirit, halk arasında kireçlenme olarak da bilinen bir eklem hastalığıdır. Yapılan çalışmaya göre 21 gün boyunca gün içinde 2 kez vişne suyu tüketen hastaların serum göstergelerinde belirgin bir düşüş görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda kireçlenme hastalığı yaşayan bireylerde vişne suyunun etkili bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülür. En çok anti inflamatuar özellik, vişne suyunun konsantrelerinde bulunmaktadır. Egzersiz ve diyet değişiklikleri kalbin sağlıklı kalması için iyi bir yoldur. Bu nedenle daha çok meyve ve sebze tüketmeye özel gösterin. Özellikle rengi koyu olan meyve ve sebzeler daha iyidir.
  4. Kolesterol Seviyesini Düşüşür: Kanda yüksek miktarda trigliserid bulunması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Yapılan çalışmada, günde bir bardak vişne suyu içen bireylerin trigliseridleri %17 oranında düştüğü gözlemlenmiştir. Bilim insanları kiraz tozu verilen farelerin %26 oranında daha düşük kolesterole sahip olduğunu ve iyileşmiş kardiyovasküler sağlıktan ötürü erken ölüm riskinin %65 oranında azaldığını saptamıştır.

vişne suyu

Vişne Suyunda Hangi Vitaminler Var?

Vişne, A ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor minerali bakımından zengindir. Özellikle ateşli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmasıyla bilinir. 

Vişne Suyu Tek Başına Yeterli Midir?

Günde ortalama 300 ml vişne suyu içmek, vücut açısından oldukça faydalıdır. Bununla birlikte kırmızı ve mor meyveler de gün içerisinde tüketilmelidir. Meyveyi sade bir şekilde tüketmek istemeyenler için, ev yapımı vişne reçeli tarifini buraya bırakıyoruz.

Şunlara da göz atın;

  1. Vişneli tarifler
  2. Havuç suyunun faydaları nelerdir?
  3. Greyfurt suyu nasıl tüketilir?
  4. Enginar suyu neye iyi gelir?
  5. Kekik suyunun faydaları nelerdir?
Kategoriler
Lezzet Logo