Yeni Başlayanlar İçin Yemek Yaparken Kullanılan Mutfak Terimleri

Yemek yaparken sık sık kullanılan mutfak terimleri nelerdir? İşte, yeni başlayanlar için 25 mutfak terimi
Yeni Başlayanlar İçin Yemek Yaparken Kullanılan Mutfak Terimleri
22 Şubat 2022, 12:42

Mutfağa yeni girmeye başladıysanız, bilmeniz gereken bazı terimler var. Bu terimleri daha önce duymuş olabilirsiniz. Ancak terimlerin anlamlarını öğrenerek yemek yapmayı daha kolay ve keyifli bir hale getirebilirsiniz. Hem yemek tariflerinde, hem de videolarda sık sık söylenilen bu terimler, özellikle yemek yapmaya yeni başlayanların işini kolaylaştıracak türden. Bu terimleri öğrendikten sonra yapacağınız tatlı ve yemeklerin tam kıvamında olacağından oldukça eminiz. Eliniz alışana kadar öğrenebileceğiniz bu terimleri, mutfakta kullanmaya da özen gösterin. Yemek yaparken ihtiyacınız olacak mutfak terimleri sözlüğüne göz atmayı unutmayın. Bu sayede daha çabuk adapte olabilirsiniz. İşte, yemek yaparken sık sık kullanılan 25 mutfak terimi:


  1. Alacalı Soymak

Kabuklu meyve ve sebzeler için kullanılan bu terim, bıçak veya soyacak yardımıyla yapılır. Meyve ve sebze kabuklarının aralıklı olarak soyulmasına, ''alacalı soymak'' denir.


  1. Közlemek

Biber, domates, patlıcan gibi közlemeye uygun olan sebzelerin pişirildiği yönteme denir. Sebzelerin içi yumuşayana ve kabuklarının rengi değişene kadar ızgara, ocak veya mangalda pişirilmesine ''közleme'' denir. Genellikle sebzeler ateşin üzerinde direkt olarak pişirilir.


  1. Saydamlaşana Kadar Kavurmak

Bu terim genellikle pirinç pilavı yaparken kullanılır. Beyaz pirinçlerin kavrularak saydam bir renk almasına verilen isimdir.


  1. Kesilmek

Çorba, süt ve yoğurt gibi besinlerde kullanılan bir terimdir. Sütü kaynatırken veya çorbayı meyane ile bağlarken parçalanmasına ''kesilme'' denir.


  1. Karamelize Etmek

Soğan gibi besinlerin yağsız bir tavada kendi sularıyla pişirilmesine, bu sebzelerin sürekli karıştırılarak şekerli bir kıvam almasına ''karamelize etmek'' denir. Genellikle et yemeklerinde, köfte ve hamburgerlerin içerisinde kullanılır.


  1. Pembeleşene Kadar Kavurmak

Bu da soğan ve benzeri sebzelerin orta ateşte kavrulmasına denir. Tavanın içerisine eklenen sebzeler sotelenerek renk değiştirmeye başlar. Sebzelerin hafif renk değişimiyle pembeleşmesi durumunda kullanılır.


  1. Mereng Kıvamı

Yumurta ve krema gibi malzemelerin yoğun bir şekilde çırpılarak iki katına çıkarılmasına ''mereng kıvamı'' denir. Krem şanti için de kullanılabilir.


  1. Benmari Usulü

Bu terim çikolata ve tereyağı gibi malzemelerin eritilmesine denir. Bu malzemeler eritilirken içi su dolu bir kabın içerisine başka bir kap daha eklenir. Eritilmek istenen malzeme iç hazneye yerleştirilerek suyun buharında yavaş yavaş erir.


  1. Dövmek

Etleri uygun kıvama getirebilmek için dövme aleti veya sert bir cisimle vurarak ezme işlemine ''dövme'' denir.


  1. Marine Etmek

Kırmızı et, beyaz et, balık eti ve sebzelere uygulanan bir işlemdir. Et veya sebzelerin farklı sos ve baharatlarla harmanlanmasına ve pişirilmeden önce bir süre bekletilmesine ''marine etmek'' denir.


  1. Sotelemek

Bir pişirme türü olan sotelemek, et, sebze ve meyveler için kullanılır. Kullanılacak malzemelerin küçük boyutlara getirilmesi, çok az yağ ekleyerek kendi sularında pişirilmesine ''sotelemek'' denir. Soteleme işleminde malzemelerin içerisine su eklenmez.


  1. Pürmüzle Yakmak

Pürmüz, yüksek ısıya sahip bir mutfak aletidir. Creme brule, mereng, marshmallow gibi tatlıların pürmüzle ısı verilerek yakılmasına denir.


  1. Şoklamak

Bu işlem meyve ve sebzelerin rengini korumak için uygulanır. Meyve veya sebzeler 1-2 dakika sıcak suda haşlandıktan sonra soğuk su ya da buz dolu bir kabın içerisine alınır. Bu sayede şoklama yapılarak renk kaybı yaşanmaz.


  1. Mühürlemek

Özellikle kırmızı eti pişirmeden önce kullanılan bu yöntem, yüksek ısıyla yapılır. Hafifçe pişirilen ete yüksek derecede ısıtılmış bir alet ile bastırılır. Bu sayede etin suyu akmaz ve lezzetini korur.


  1. Fileto Etmek

En çok balık yapımında kullanılan bu terim, tavuk ve hindi etine de uygulanabilir. Etin kemik, deri ve kılçıklardan ayrılmasına ''fileto etmek'' denir.


  1. Granite Etmek

Yemeğin üzerine sos ve eriyen bir peynir eklenmesine granite etmek denir. Yemeğin üzeri çıtır çıtır bir kıvam alır. Granite işlemi için yemeği fırına atmak gerekir.


  1. Yoğunlaştırmak

Orta ısıdaki bir yemeğin veya tatlının üzerine yan malzemeler ekleyerek kıvamını koyulaştırmaya yoğunlaştırmak denir. Tatlı yapımında yoğunlaştırma işlemi için un çeşitleri ve nişasta kullanılır.


  1. Fermantasyon

Turşu, hamur işi ve sirke yapımında kullanılan bir terimdir. Mayalama anlamına gelir. Malzemelerin mayalanma işlemini tamamlamasına ve bu sürece fermantasyon denir.


  1. Çeşni

Yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan tuz, baharat, biber gibi malzemelerle harmanlanmasına denir. Özellikle sebze ve etleri hazırlarken kullanılır.


  1. Bulamaç

Un ve suyun karıştırılarak cıvık bir kıvam elde edilmesine bulamaç denir. Hamur işi tariflerde kullanılır.


  1. Ağdalaşma

Özellikle tatlı yapımında kullanılır. Şekerli sıvıların koyulaşarak tatlılaşmasına denir. Tatlı şurupların yapımında sık sık kullanılan bir terimdir.


  1. Barbekü

Etin barbekü ismi verilen ızgara da pişirilmesine denir. Etleri odun kömüründe pişirmek de barbekü anlamına gelir. Kebap, biftek, steak gibi et çeşitleri genellikle barbekü yöntemiyle pişirilir.


  1. Ağartma

Tatlı yapımında kullanılan bir terimdir. Toz şeker ve yumurta sarısının çırpılarak beyazlatılmasına ağartma denir.


  1. Aperatif

Yemek öncesinde atıştırmalık olarak sunulan ve kolayca hazırlanan yemeklere denir. Aynı zamanda kalabalık sofralarda yemeklerin yanında ikramlık olarak da sunulabilir.


  1. Elemek

Hamur işi tariflerde kullanılan bir terimdir. Unun ve katı malzemelerin elekten veya süzgeçten geçirilerek bir kabın içerisine aktarılmasına ''eleme'' denir.


Şunlara da göz atın;

  1. Püf noktalarıyla yemek pişirme yöntemleri
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Düdüklü tencere nasıl kullanılır?
  4. Sebzeleri pişirirken en çok yapılan hatalar
  5. Taze balık nasıl seçilir?
  6. Et mühürleme teknikleri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo