Yumurta, besin değeri açısından oldukça zengin, lezzetli bir besindir. Tatlı tuzlu birçok tarifin içerisinde kullanıldığı gibi kahvaltılarda sade olarak tüketilebilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtayı haşlanmış sever misiniz? Sizler için yumurta nasıl haşlanır ve kaç dakika da ne kıvamda haşlanır anlattık. İşte, yumurta nasıl haşlanır ve yumurta haşlama süreleri:
Yumurtaları buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Oda sıcaklığında uzun süre saklanabilirler. Ayrıca oda sıcaklığında saklanan yumurta tariflerde de daha iyi sonuç verir. Buzdolabından çıkartıp haşladığınız yumurtada çatlaklar meydana gelebilir. Yumurta kabuklarında çatlama olmasını istemiyorsanız yumurtayı oda sıcaklığındayken haşlamak daha iyi sonuç verecektir. Basit olarak yumurta nasıl haşlanır merak ediyorsanız anlatalım. Yumurta sıcak ya da soğuk su içerisinde kaynatılır ve sonucunda haşlanmış yumurta elde edilir. Yumurtanın iç kıvamı haşlama süresine, yumurta büyüklüğüne, yumurta ısına ve su ısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Haşlanmış yumurtayı sade olarak tüketebileceğiniz gibi yumurta salatası ya da yanında kahvaltılıklarla da servis ederek kahvaltılarda tüketebilirsiniz.
Yumuşak pişmiş yumurtaların sarısı akar, ancak beyazı serttir.
Orta derecede pişirilmiş yumurtalar daha sert, kremsi bir altın sarısına sahiptir, bu sarısı hala biraz cıvıktır ve kalan beyaz serttir.
Sert haşlanmış yumurtaların sarısı ve beyazı serttir. Çok uzun süre yumurta pişirmemeye özen gösterin. Aksi takdirde beyazdaki protein sertleşir ve lastiksi hale gelir.
Peki yumurtaları kaynayan suya mı atıyorsunuz yoksa soğuk suya mı atıp kaynatıyorsunuz? Bu konuda çok fazla tartışma var, çünkü bazı insanlar bunu kendi yöntemleriyle yapma eğilimindeler, ancak fikir birliği, soğuktan başlamak yerine önce suyu kaynatmaya işaret ediyor gibi görünüyor. Bu, yavaş yavaş ısınan suyun zarın kabuğa yapışmasına neden olabilir ve bu da soyulmayı daha zor hale getirir.
Şunlara da göz atın;