Papatyagiller familyasından bir bitki olan yer elması, hem meyve olarak tüketilir, hem de yemek yapımında kullanılır. Görünümü turpa benzeyen bu bitki, vejetatif üreme yoluyla çoğalır. Toprağın altında yetişen yer elması bitkisi, bir kış sebzesidir. Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması, ülkemizde de yetiştirilir. Kalori değeri düşük olduğu için kilo vermek isteyenlere ve şeker hastalarına önerilen besinler arasındadır. Peki, yer elmasının faydaları nelerdir, yer elması nasıl yenir? İşte, yer elmasının faydaları ve tüketimi:
Yer elması tarifleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.
Yer elması toprağın altında yetişen bir bitki olduğu için, öncelikle bol suyla yıkanmalıdır. Bu sayede üzerindeki topraklar daha kolay bir şekilde temizlenebilir. Yıkama işleminin ardından bitkideki çıkıntılı kısımlar bıçakla kesilir. Ardından patates soyar gibi kabukları soyulur ve kullanılacağı yemeğe göre (küp küp veya ince ince) doğranır. Eğer yer elmasını saklamak istiyorsanız, buzdolabına koymadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir.
Yer elmasını tüketmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Uzmanlar bu besinin genellikle çiğ tüketilmesi gerektiğini söyler. Ancak sebze ve et yemeklerinde kullanımı da oldukça fazladır.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Yer elmasını, kırmızı mercimek, havuç ve zeytinyağıyla birleştirerek nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz. Yer elması çorbası ile hem bağışıklığınızı güçlendirebilir, hem de vücut direncini arttırabilirsiniz. Çorba yapımına geçmeden önce yer elmalarını limonlu suda bekletebilirsiniz.
Yer elmasını kekik, tuz ve karabiber gibi sevdiğiniz baharatlarla harmanlayarak fırında pişirebilirsiniz. Hazırladığınız fırında yer elmasını et yemeklerinin yanında atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.
Yer elması et ve sebze yemeklerinin içerisine de eklenen bir besindir. Özellikle zeytinyağlılar da sık sık kullanılan yer elması, havuç ve patatesle nefis bir uyum içindedir.
Yer elması, tuz ve köri gibi baharatlarla harmanlanarak cips yapımında kullanılır. İnce ince dilimlenen yer elmasını tavada kızarttıktan sonra dip soslar eşliğinde servis edebilirsiniz. Yer elması cipsi tarifini mutlaka deneyin.
Yer elması genelde sebze ve et yemeklerinde kullanılsa da, hafif balıkların yanında da tercih edilebilir. Özellikle levrek, yer elmasının en çok yakıştığı balık türlerinden biridir. Fırınlanmış yer elması ile siz de nefis yemekler hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;