Mersingiller familyasından bir bitki olan yenibahar, bezelye gibi küçük tanelere sahiptir. Mutfaklarda baharat olarak kullanılan bu besinin anavatanı Amerika'dır. Özellikle İsveç mutfağında yaygın olarak kullanılan yenibahar tozu, ülkemizde özellikle dolma yapımında kullanılır. Önce çiçek olarak açan bu bitkinin salkımları ve taneleri, üzüme benzetilir. Meyveler yeşilken toplanır, güneşte kahverengiye dönene kadar kurutulur. Bu sayede acımsı ve sert bir tat kazandırılır. Yenibahar taneleri, aynı zamanda yağ olarak da alternatif tıpta kullanılır.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Kokusu karanfili andıran bu baharat, hindistan cevizi, tarçın, zencefil, karabiber ve kakule gibi birçok baharat çeşidinin tadını içerir. Çok aromalı ve güçlü tadı sayesinde, bazı yerlerde Jamaika biber olarak da adlandırılır. Yenibaharın çok yönlü tadı, yemeklere farklı aromalar katmak isteyenler için lezzetli olabilir.
Ancak yenibahar gibi bazı baharat türlerinin, kişilerde alerji yapabileceğini unutmayın. Özellikle alerjik bir bünyeye sahipseniz, baharatı kullanmadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;