Adını dünyaya duyurmayı başaran Yemen kahvesi, Yemen Cumhuriyeti için önemli bir gelir kaynağıdır. Dünyanın birçok farklı yerine ithal edilen, birbirinden lezzetli kahve çeşitleri vardır. Afrika ve Amerika kıtalarında yetişen Arabica çekirdeklerinden yapılan Yemen kahvesi, farklı yöntemlerle pişirilerek kahve severlere sunulur.
Yemen Kahvesinin Tarihçesi Nedir?
Yemen'de kahve üretimi çok eski yıllara dayanır. Öyle ki, ülke kendisini 'kahve endüstrisinin eski evi' olarak nitelendirmektedir. Yemende ilk kahvelerin 1450'li yıllarda toplandığı düşünülmektedir. Herhangi bir kahve üretim santrali olmamasına rağmen, ilk yıllarda üretim zirveye tırmanmıştır. Mokeni Limanı ve Al Mokha pazarı, Yemen kahvesi için yıllarca merkez olmuştur. 17. yüzyıl ise Yemen kahvesinin zirveye ulaştığı dönem olmuştur. Ancak günümüzde kahve üretimi giderek düşmektedir. Bunun en önemli nedenleri, ülkedeki iç karışıklıklar ve salgın hastalıklardır. Kahve üretimini artırmak için çiftçilere eğitim verilmektedir.
Yemen Kahvelerinin Özellikleri Nelerdir?
Yemen kahveleri diğer ülkelere göre daha küçük taneciklidir. Organik olarak yetiştirilen çekirdeklere, 'Yemen Mocha' ismi verilmektedir. Kahve çekirdekleri baharat ve çikolata tadına sahiptir. Teraslı dağlık bölgelerde yetiştirilir ve bitki türü arabicadır. Kahve çekirdekleri, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir. Kahve türleri ise şu şekildedir;
- Yemen Ismaili Kahve: Yemen'in merkezinde yetişir. Ismaili, pazar adıdır. Kahve çekirdekleri bezelye tanesine benzer.
- Mocha Sanani Kahve: Yemen'in başkenti San'anın batısında kahve yetiştirilen bölgelere verilen isimdir. Sanani kahvesi, düşük asitli bir gövdeye sahiptir. Meyvemsi özellikler taşır. Dengeli ve egzotik keskinliğe sahiptir.
- Mocha Mattari Kahve: Bölgede yetişen en iyi kahve türlerinden biridir. Yemen kahvesinden daha yüksek asitliğe ve keskinliğe sahiptir. Ağır bir gövdeye sahiptir. Çikolata tonlarına sahiptir. Bani Mattar'da yetiştirilir.
Yemen Kahvesi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak kahve çekirdekleri, öğütülür ve toz haline getirilir.
- Kaba 6 çay kaşığı kahve, 4-6 çay kaşığı şeker, 2 çay kaşığı zencefil ve bir bardak su koyulur.
- Karışım ocakta kaynatıldıktan sonra dinlenmeye alınır.
- Bir süre dinlendirildikten sonra tekrar kaynatılır ve tekrar dinlendirilir. Bu işlem 3 kere tekrar edilir.
- Daha sonra servis edilir. Damak tadınıza göre şekeri azaltabilir veya artırabilirsiniz.
- İsteğe göre tarçın ve kakule gibi baharatlar ekleyebilir veya süt ilave ederek yoğun bir krema elde edebilirsiniz.
- Farklı demleme yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kosta rika kahvesi nasıl yapılır?
- Robusta kahve nasıl yapılır?
- Mocha nasıl yapılır?
- Kapsül kahve nasıl yapılır?
- Espresso nasıl yapılır?