Genel vücut sağlığı için, hem dengeli, hem de sağlıklı beslenmeye özen gösteriyoruz. Ancak kimi zaman sevdiğimiz yiyecekleri tıka basa yiyor veya akşam öğünlerinde yemeği fazla kaçırıyoruz. Bu da yemekten sonra oluşan karın ve mide ağrılarını tetikliyor. Yemeğin ardından oluşan gaz ve şişkinlik probleminin geçmesi ise zaman alabiliyor. Aslında, yemekten sonra mide ağrısını hafifletmek için yapmanız gerekenler çok basit. Bazı yiyecekler, lif içeriği sayesinde mide ağrılarını kısa sürede hafifletiyor. Bu yiyecekleri yemeğin ardından tüketmek, karın ağrısı gibi semptomları da hafifletebilir.
Anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen zencefil, birkaç yüzyıldır sindirime yardımcı olmak için kullanılmıştır. Uzmanlara göre zencefili çay olarak veya taze olarak yemeklere rendelenmiş olarak eklemek, tükürük üretimini uyarmaya ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olarak şişkinliği ve mide bulantısını azaltıyor.
Probiyotikler açısından zengin olan yoğurt, bağırsak sağlığını destekleyen faydalı bakterilerin doğal bir kaynağıdır. Sindirim faydalarını en üst düzeye çıkarmak için canlı kültürlere sahip sade, şekersiz yoğurdu tercih edin. Yoğurttaki probiyotikler bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olarak sindirimin daha düzgün olmasına yardımcı olabilir. Bağırsaktaki iyi bakteriler her zaman sağlıklı sindirim anlamına gelir. Yoğurt soğuk bir yapıya sahip olduğundan öğle yemeğinde alınması en iyisidir.
Bu tropikal meyve, proteinleri parçalamaya ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olan papain adı verilen bir enzime sahiptir. Yemekten sonra papaya yemek şişkinliği ve hazımsızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca uzmanlar, papayanın düzenli bağırsak hareketlerini ve genel sindirim sağlığını destekleyen lif açısından da zengin olduğunu söylüyor.
Nane uzun zamandır hazımsızlık ve mide-bağırsak rahatsızlığı için doğal bir ilaç olarak tüketilmektedir. Nane çayı içmek veya taze nane yaprakları yemek, sindirim sistemi kaslarını gevşeterek gazı ve şişkinliği azaltabilir. Nane yağı kapsülleri de mevcuttur ve takviye olarak alınabilir. Ayrıca bazı insanlar bağırsaklarındaki rahatsızlığı hafifletmek için göbek deliğine nane yağı kullanırlar.
Öğünlerinize esmer pirinç, kinoa ve yulaf gibi tam tahılları dahil etmek, sindirime yardımcı olan iyi bir lif kaynağı sağlar. Lif, dışkıya hacim katarak sindirim sisteminden geçişi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Ayrıca tam tahıllar genel sindirim sağlığını destekleyen besinler içerir.
Bu yiyecekleri rutininizde bulundurmak, yemek sonrası sindirim sorunlarını uzak tutacaktır. Ancak vücudunuzu dinlemeniz ve farklı gıdaların sizi bireysel olarak nasıl etkilediğine dikkat etmeniz önemlidir.
Şunlara da göz atın;