Yayın balığı, Siluridae familyasına ait bir balık türüdür. Avrupa'nın ikinci büyük tatlı su balığı olarak kabul edilir. Geniş ve yassı kafası, geniş ağzı, dudaklarından aşağı sarkan iki adet uzun anteni, çenesinden sarkan 4 kısa anteni, alt yüzgeci ve sırt yüzgeci vardır. Bu balık, çok iyi duyma kabiliyetine sahiptir. 80 yaşına kadar yaşayabilir. Dişi yayın balığı kilo başına 30.000 yumurta üretir. Erkek, yavrular çıkana kadar yuvayı korur.
Yayın balıkları, ılık ve büyük göllerde, derin ve yavaş akan ırmaklarda yaşar. Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda, suya batan ağaçların yanında barınmayı da severler. Bayağı yayın balıkları, kuzey dışında Avrupa'nın her yerinde bulunur. Ülkemizde büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde yaşar. Fırat ve Dicle ırmaklarının dışındaki akarsu ve göllere yayıldığı bilinmektedir. Yayın balığının boyu 3 metreye, ağırlığı ise 150 kiloya varabilir. Mersin balığından sonra, Avrupa'nın ikinci büyük balığıdır. Yayın balıkları genelde küçük balıklar ile beslenir. Ancak solucan, böcek ve yengeç de yiyebilirler. Belli bir büyüklüğe ulaştıklarında ise fare, sıçan, ördek, kurbağa ve kuş türleriyle de beslenebilirler.
Suyun ortasında ve dibinde beslenen yayın balıkları, suni göllerde de üretilebilir. Bu balık, yenilebilir balık türleri içindedir. Yayın etinin çok lezzetli olduğu söylenir ve kılçıkları yok denecek kadar azdır. Ancak yaşlı balıklarının eti tatlı olmadığı için, yayın balığının belli bir yaşa kadar yenilmesi gerekir. Tadını dana etine benzetenler de vardır. Ancak çok büyük bir balık olduğu için, yayın balığını avlamak oldukça zordur.
Yayın balığı, kızartma, ızgara, buğulama ve fırınlama yöntemleriyle pişirilebilir. Yemeğe geçmeden önce balığın derisi dikkatli bir şekilde soyulur ve içi güzelce temizlenir. Temizleme işlemi doğru yapılmazsa, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden balığın tecrübeli kişiler tarafından temizlenmesi daha doğru olacaktır. Kılçıkları da çıkartılan yayın balığı balık sosları ile marine edilebilir veya doğrudan ızgarada pişirilebilir. İsteğe göre mısır ununa bulanarak daha çıtır olması sağlanır.
Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan ticari ve amatör avcılığı düzenleyen tebliğlere göre, iç sularımızda yayın balığı, kadife, şiraz ve sazangiller avcılığı yasaktır. Bu da yayın balığının balıkçılarda rastlanmamasının en önemli sebeplerinden biridir.
Şunlara da göz atın;