Yağlı yiyecekler, sadece fast foodlarda değil, iş yerlerinde, restoranlarda ve evlerde de bulunur. Fazla yağ ile kızartılan yiyeceklerin birçoğu, yağlı kabul edilir. Özellikle patates kızartması, cips, kalın pizza, soğan halkası, çörek ve çizburgerler, yağlı yiyecekler arasındadır. Bu besinler, yağ, tuz ve kalori bakımından yüksektir. Fakat lif, vitamin ve mineral bakımından oldukça düşüktür. İşte, yağlı yiyeceklerin vücut üzerindeki 7 etkisi:
Yağ ve karbonhidratlar, en yavaş sindirilen besinlerdir. Yağ içeriği midenin boşalmasını yavaşlatabilir. Bu durum mide bulantısı, şişkinlik ve mide ağrılarına yol açabilir. Özellikle kronik pankreatit, IBS gibi sindirim şikayetleri olan kişilerde, yağlı yiyecekler ishal ve krampları tetikleyebilir.
Yağlı yiyecekler, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilere zarar verir. Yüksek yağlı bir beslenme şeklinde, zararlı bakterilerin sayısı artarken, sağlıklı bakterilerin sayısı azalır ve bağırsak mikrobiyomuna zarar verebilir. Bu durum, obezite, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve Parkinson hastalığı ile ilişkili olabilir.
Yağlı yiyecekler, yüksek kalorilere sahiptir ve kilo alımına neden olabilir. Bir küçük fırında patates 93 kaloriyken, patates kızartması 312 kalori içerir. Gözlemsel çalışmalar, yüksek miktarda kızarmış ve hızlı yiyecek alımını artan kilo alma ve obezite oranlarıyla ilişkilendirir. Özellikle yüksek oranda trans yağ alımı kilo alımına neden olabilir.
Yağlı yiyeceklerin kalp sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Kızartılmış yiyecekler kan basıncını artırır, iyi kolesterolü düşürür ve kilo alımına yol açar. Bunlar, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Örneğin araştırmalar, patates cipsi iltihabı artırdığını ve kalp hastalığına katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor. Bir çalışma, haftada 1 veya daha fazla porsiyon kızarmış balık yiyen kadınların ayda sadece 1-3 porsiyon yiyenlere göre %48 daha yüksek kalp yetmezliği riskine sahip olduğunu buldu.
Yağlı yiyecekler, tip 2 diyabete yakalanma riskinizi artırabilir. Sadece yağlı yiyecekleri değil, aynı zamanda şekerli içecekleri de içeren fast food tüketmek, yüksek kalori alımına, kilo alımına, zayıf kan şekeri kontrolüne ve artmış iltihaplanmaya yol açar. Bir çalışmada, haftada 1-3 kez kızarmış yiyecekler yemenin tip 2 diyabet riskini %15 artırdığını, ancak haftada 7 veya daha fazla vakanın riski %55 artırdığını buldu.
Yağlı yiyecekler, akne ve sivilce ile ilişkilidir. 2.300 Türk genci üzerinde yapılan bir çalışma, sosis ve hamburger gibi yağlı yiyecekler yemenin akne riskini %24 artırdığını ortaya koydu. Yüksek oranda omega-6 ila omega-3 yağ asitleri içeren Batı diyetleri de aynı şekilde akneye yol açan iltihaplanmanın artmasına neden olabilir.
Yağlı yiyecekler açısından zengin bir diyet, beyin fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Yağlı yiyeceklerle bağlantılı kilo alımı, yüksek tansiyon ve metabolik sendrom da beyninizin yapısı, dokuları ve aktivitesindeki hasarla ilişkilidir. 1.018 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, günde yenen her bir gram trans yağı, daha kötü kelime hatırlama ile ilişkilendirdi ve bu da hafıza hasarına işaret ediyor. Yani yağlı yiyecekler, hafıza, öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını bozabilir.
Şunlara da göz atın;