Yağlı balıklar, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık çeşitleridir. Omega 3 yağ asitleri vücut için önemli bir kaynaktır. Çünkü vücut bu yağları doğal olarak üretemez ve besinlerden alınması gerekir. Yağlı balıklarda iki ana omega 3 yağ asidi bulunur:
Somon, orkinos, hamsi, sardalye, alabalık ve ringa balığı yağlı balık türleri arasında kabul edilir.
Omega 3 yağ asidinin alınması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düşürülmesine yardımcı olabilir. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
Omega 3, beyin gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Alzheimer gibi hastalıklara karşı yağlı balık tüketmek, nörolojik koruma sağlayabilir.
Omega 3 yağ asitlerinin, anti-inflamatuar etkisi vardır. Yapılan çeşitli çalışmalarda omega 3 asitlerinin eklemlere koruma sağladığı ve romatoid artritin önlenmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Omega 3 asitleri, anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden zihinsel sağlığı etkileyen hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
Yağlı balık yemek, kolon, meme ve prostat gibi kanser türlerine karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Ancak kesin sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Hamileliğin son aylarında, doktor önerisine göre yağlı balık tüketmek, bebeğin duyusal, bilişsel ve motor gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Bir bebeğin diyetine erken dönemde balık eklenmesi, daha düşük astım riski ile ilişkilendirilmiştir.
Araştırmacılar, diyete eklenen DHA asitleri sayesinde yaşlı bireylerde daha düşük görme kaybı riski oluştuğunu gözlemlemiştir. Yağlı balıklar, görme sorunlarını azaltabilir.
Kalp ve beyin sağlığı üzerine yapılan bir araştırmada, yağlı balık tüketiminin APOE4 genine sahip kişilerde demans riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bildirdi. Bunun sebebi, APOE proteinin kolesterol ve diğer yağların kan dolaşımında taşınmasına yardımcı olması olabilir.
Yağlı balık tüketmek, tip 1 diyabet başta olmak üzere otoimmün hastalıklara yakalanma riskini azaltmasıyla ilişkilendirilmiştir.
NHS, her hafta beslenmenize en az iki porsiyon balık eklemenizi tavsiye ediyor. Diyete ekleyeceğiniz iki porsiyon balıktan en az biri yağlı balık olmalıdır. Çoğu insan için haftada bir porsiyondan fazla yağlı balık yemek iyidir, ancak bunun tavsiye edilmediği bazı gruplar da vardır. Bunun nedeni yağlı balıkların vücutta birikebilecek cıva gibi düşük düzeyde kirletici maddeler içermesidir. Yağlı balık tüketimini sınırlandırması gereken kişiler; Hamilelik planlayan kadınlar, hamile kadınlar ve emziren kadınlardır.
Yağlı Balıklardaki Cıva Seviyesi
Hemen hemen tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, eser miktarda cıva içerir. Ancak büyük balıklar, küçük balıklara göre daha fazla cıva içerir. Çoğu kişi için küçük miktardaki cıva, sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak hamile ve emziren kadınlarda sağlık sorunları yaratabileceği için, yağlı balık tüketimi sınırlı tutulmalıdır. Ayrıca düşük cıva seviyesine sahip olan sardalya ve hamsi varken, daha fazla sıva içeren kral uskumrudan kaçınmak daha doğru olacaktır.
Şunlara da göz atın;