Veganlar bitki bazlı bir diyet uygular ve et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünlerden kaçınırlar. Jelatin, albümin, kazein, karmin ve pepsin gibi hayvanlardan elde edilen bileşenler, marshmallow, sakızlı şeker, çiğneme sakızı vb. ürünlerde bulunabilir. Bu nedenle, alışveriş yaparken gıda etiketlerini dikkatlice okumak önemli hale gelir. Elbette vegan olmanın avantajları ve dezavantajları var. Vegan bir yaşam tarzını benimsemek, vücudunuza ne koyduğunuz konusunda dikkatli planlama ve farkındalık gerektirir.
Bu, gözlemleyeceğiniz en belirgin diyet değişikliklerinden biridir. Etler lif içermez. Öte yandan bitkiler bu besin maddesi bakımından zengindir, bu nedenle daha az et ve daha fazla kinoa, siyah fasulye, nohut ve edamame yemek lif alımınızı önemli ölçüde artırır. Diyet lifi, kalp ve bağırsak sağlığının yanı sıra kan şekeri ve kilo yönetimi için de önemlidir.
Daha fazla bitki bazlı gıda ve daha az hayvansal ürün tükettiğimizde, felç, kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları riski azalır. Bunun nedeni, bitki bazlı beslenenlerin daha fazla meyve ve sebze, lif ve çoklu doymamış yağ tüketmesi ve daha az doymuş yağ tüketmesidir; bunların hepsi kalp sağlığını destekleyen diyet faktörleridir.
Et, süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünleri ortadan kaldırmak kilo vermenize ve kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir çünkü bunlar bitki bazlı yiyeceklerden daha fazla yağ ve kalori içerir. Veganların vücut kitle indeksi ve kan basıncı daha düşüktür.
Vegan beslenmede iyot ve kolin eksikliği vardır. İyot, enerjiyi, metabolizmayı ve ruh halini düzenleyen tiroid sağlığı için gereklidir . Kolin, hafızanızı ve ruh halinizi etkileyerek beyninize yardımcı olur. Ancak brokoli, Brüksel lahanası ve tatlı patates gibi sebzeler kolin sağlayabilir ve iyot, güçlendirilmiş (iyotlu) sofra tuzundan elde edilebilir. Yine de, bu besinler için takviye almak faydalı olabilir. Bitki bazlı yiyecekler kalori bakımından düşüktür, vegan beslenme zihinsel ve fiziksel enerji seviyenizi korumak için yeterli yemezseniz yorgunluğa neden olabilir.
Lif, yediğimiz zaman sindirime direnir. Lifi sindiremeyiz ve bunun için Gastrointestinal sistemimizdeki bağırsak mikrobiyotasına güvenmek zorundayız. Sonunda kolona ulaşır ve burada fermente olarak kısa zincirli yağ asitleri ve gazlar açığa çıkarır. Bu şişkinliğe neden olur. Herkes farklı şekilde etkilenir. Bol su için ve lif alımınızı yavaşça artırın.
Veganlık, omega-3 yağ asitleri eksikliğinden dolayı kansızlık, hormon bozuklukları, B12 vitamini eksiklikleri ve depresyona neden olabilir . Bu nedenle çeşitli proteinleri, B12 ve D vitaminlerini, demir, kalsiyum, iyot, çinko ve omega-3 yağ asitlerini tüketmek kritik öneme sahiptir. Veganlık, omega-3 yağ asitleri eksikliğinden dolayı kansızlık, hormon bozuklukları, B12 vitamini eksiklikleri ve depresyona neden olabilir. Güçlendirilmiş tahıllar, bitki sütü, tofu ve besleyici maya bu besin maddelerinden bazılarını içerir. Demir ve kalsiyum baklagillerde ve koyu yapraklı sebzelerde bulunurken, tofu protein, kalsiyum ve çinko içerir. Son olarak, ceviz, kanola yağı, soya ürünleri ve öğütülmüş keten tohumu DHA ve ALA gibi omega-3 yağ asitleri içerir.
Şunlara da göz atın;