V60 bir kahve demleme yöntemidir. Bu yöntemle yapılan ve demlenen kahveler filtre kahvedir. V60 ismini kendi şeklinden alır. 60 derecelik açılarla “V” şeklindedir. İç taraflar ayrıca, demleme yöntemi sırasında hava akışına yardımcı olan iç sırtlara sahiptir. Kupa gibi kendi tutma kısmı vardır. V60 için uygun kahve çekilir ve filtre kağıdı yerleştirildikten sonra demleme işlemine başlanır. Bu şekilde demlenen kahvelere genel olarak pour over ya da drip kahve demleme yöntemi denir. İşleyiş tarzı chemex ile benzerlik göstermektedir.
Drip kahve demleme yöntemi 1908 yılında Melitta Bentz tarafından bulunmuştur. Alman bir ev hanımı olan Melitta aşırı demlemeden kaynaklı kahve de oluşan acı tadı beğenmediği için öncelikle filtre kağıdını icat etmiştir. Ardından öğütülmüş kahveyi filtre kağıdının üzerine koyup sıcak su eklediğinde hem daha tortusuz bir kahve elde ettiğini hem de kahve de oluşacak olan acı tadın önüne geçtiğini farketti. Drip kahve demleme yöntemi için kullanılan kabın metaryeli değişkenlik gösterebiliyor. Paslanmaz çelik, cam, seramik altı delik olan kapların içerisinde eşit oranlarda bulunan kanallar yönünde su dökülerek kahve demleniyor.
V60 ile demlenen, hazırlanan kahvenin son ürünü filtre kahvedir. Oldukça berrak ve aromatik bir kahve elde edilir.
V60 ile demlenen kahve filtre kahve olduğundan dolayı tatlandırıcı, şeker ya da süt gibi kalori değeri yüksek ürünler kullanıyorsanız, 2-3 kaloridir.
Şunlara da göz atın;