Ülserler, vücudun farklı bölgelerinde gelişen yaralardır. En yaygın olan, mide zarında gelişen mide ülseridir. Stres, sigara, aşırı alkol, aspirin, iltihap önleyici ilaçlar ve enfeksiyonlar, ülsere neden olabilir. Ülser belirtileri arasında, midede yanma, ağrı, kusma, bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, şişkinlik, sık sık acıkma ve yemek yedikten sonra oluşan mide ağrısı bulunur. Ülser için mutlaka bir uzmanla görüşülmeli ve uzmanın önerdiği ilaçlarla tedaviye devam edilmelidir. Ancak bazı besinler, ülser semptomlarını yatıştırabilir. İşte, ülsere iyi gelen besinler:
Önemli Not: Aşağıdaki besinler, ülser için kesin bir tedavi değildir. Sadece semptomları hafifletmek amacıyla kullanılır. Daha doğru bir tedavi için, mutlaka doktorunuzdan yardım alın.
Lahana, popüler bir doğal ülser ilacıdır. H. pylori enfeksiyonlarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğu gösterilen bir antioksidan olan C vitamini açısından zengindir. İnsanlarda yapılan ilk araştırmalar, günlük taze lahana suyunun tüketilmesinin, mide ülserlerini o sırada kullanılan geleneksel tedaviye göre daha etkili bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olduğunu gözlemledi.
Meyan kökü, Glycyrrhiza glabra bitkisinin kurutulmuş kökünden gelir ve birçok durumu tedavi etmek için kullanılan popüler bir geleneksel bitkisel ilaçtır. Araştırmalar, meyan kökünde bulunan bazı bileşiklerin H. pylori'nin büyümesini engelleyebileceğini bildiriyor. Kurutulmuş meyan kökü, meyan aromalı tatlılar veya şekerlemelerle karıştırılmamalıdır.
Bal, çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılı antioksidan bakımından zengin bir besindir. Bal ülserler de dahil olmak üzere birçok yaranın oluşumunu engelliyor ve iyileşmesini destekliyor gibi görünüyor.
Sarımsak, antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip başka bir besindir. Hayvan çalışmaları, sarımsak özlerinin ülserlerin iyileşmesini hızlandırabileceğini ve hatta ilk etapta ülserlerin gelişme olasılığını azaltabileceğini gözlemlemektedir.
Zerdeçal, birçok Hint yemeklerinde kullanılan bir Güney Asya baharatıdır. Zengin sarı rengiyle kolayca tanınır. Bir çalışmada 25 katılımcıya günde beş kez 600 mg zerdeçal verildi. Dört hafta sonra, katılımcıların %48'inde ülser iyileşti. On iki hafta sonra, katılımcıların %76'sı ülsersizdi.
Ülserden mustarip kişilere genellikle acı biber tüketimini sınırlamaları veya bunlardan tamamen kaçınmaları tavsiye edilir. Bununla birlikte, son araştırmalar, bu biberlerin ülsere neden olma ihtimalinin düşük olduğunu ve aslında onlardan kurtulmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bir çalışmada, aloe vera tüketimi, ülserden muzdarip sıçanlarda üretilen mide asidi miktarını önemli ölçüde azalttı. Sıçanlarda yapılan başka bir çalışmada, aloe vera, yaygın bir ülser önleyici ilaç olan omeprazol ile karşılaştırılabilir ülser iyileştirici etkilere sahipti. Bununla birlikte, insanlarda az sayıda çalışma yapılmıştır.
Probiyotikler, bir dizi sağlık etkisi sunan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler, mide astarını kaplayarak koruyan mukus üretimini uyarıyor gibi görünüyor. İyileştirici bileşiklerin ülser bölgesine taşınmasını kolaylaştıran ve iyileşme sürecini hızlandıran yeni kan damarlarının oluşumunu da teşvik edebilirler.
Şunlara da göz atın;