Torf Toprak Nedir, Nasıl Kullanılır?

Torf toprak nedir, özellikleri nelerdir? Torf toprak nasıl kullanılır? Bahçe ve balkonda bitki yetiştirmeyi sevenlerin sık sık kullandığı torf toprak, farklı özelliklere sahiptir. İşte, torflu toprağın özellikleri ve kullanımı:
Torf Toprak Nedir, Nasıl Kullanılır?
04 Temmuz 2023, 13:45

Torf toprak, yıllar içinde parçalanmış bitki materyallerinin birikmesiyle oluşan organik bir malzemedir. Genellikle sulak alanlarda rastlanan torf toprak, kahverengi, sarı veya siyah renkli olabilir. Turba toprağı olarak da bilinir. Besin maddesi içermeyen torf, fidan yetiştiriciliği ve süs bitkilerinin yetiştirilmesinde çok değerlidir. pH değeri 5,5-6,5 arasındadır. %100 doğal bir malzeme olduğu için, bitki yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.

torflu toprak

Torf Toprağın Özellikleri Nelerdir?

  1. Torflu toprakların, yüksek su tutma kapasitesi vardır. Yani suyu güzelce emer ve tutar. Bu durum, bitkilerin köklerinin sürekli nemli kalmasını sağlar. Kurak dönemlerde de bitkinin suya olan ihtiyacını azaltır.
  2. Torflu toprak, gevşek bir yapıdadır. Bu sayede oksijen bitkinin köklerine daha kolay ulaşır. 
  3. Toprak asidik pH seviyesine sahiptir. 
  4. Besin değerleri zengin değildir. Bu nedenle başka topraklarla karıştırılabilir. Ayrıca düzenli olarak gübrelemek, bitkinin daha iyi gelişmesini sağlar.
  5. Suyu çok iyi tuttuğu için, aşırı sulama halinde bitkinin kökleri çürüyebilir. Bu yüzden toprak nemi kontrol edilmeden sulama yapılmamalıdır.

torflu toprak

Torf Toprak Nasıl Kullanılır?

  1. Torf toprağını, tohumları çimlendirmek için kullanabilirsiniz. Bunun için torflu toprağı kaba alın ve nemlendirin. Ardından tohumları toprağa yerleştirin. Torf, içinde bulunan nem sayesinde çimlenmeyi hızlandırır. Düzenli olarak sulama yapabilirsiniz.
  2. Bahçe toprağına veya saksıdaki topraklara torf ekleyerek kaliteyi artırabilirsiniz. Özellikle ağır killi toprağınız varsa, torf ekleyerek toprağın havalanmasını sağlayabilirsiniz. 
  3. Saksı değiştirme veya bitkiyi başka bir yere taşıma işlemlerinde de tof toprağı kullanabilirsiniz. Bunun için, bitki köklerini torflu toprağa yerleştirin ve sabitleyin. Bu sayede, bitkileriniz yeni yerine daha çabuk adapte olacaktır.
  4. Torflu toprağı, çiçekçilikte, bahçe toprağında, seracılıkta, mantar, fide ve tohum çimlendirmede kullanabilirsiniz. Süs bitkilerine de bir miktar torflu toprak eklemeyi deneyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiçeklerdeki sinekler nasıl yok edilir?
  2. Gübre nasıl kullanılır?
  3. Pozitif enerji veren bitkiler
  4. Kaktüs nasıl yetiştirilir?
  5. Uzun bitkiler nasıl desteklenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo