- Baking (Fırında Pişirme)
Baking, fırında pişirme yöntemidir. Fırın türüne göre değişse de genellikle 220 dereceye kadar ısınma özelliğine sahiptir. Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın isteğe göre farklı seçeneklerde çalışsa da en büyük özelliği eşit ısı vermesi. Fırında pişen ürün her bölgesinden eşit ısı alarak pişer. Genellikle
kurabiye,
kek ve
börek gibi ürünler fırında pişer.
- Poaching (Su İçerisinde)
Poaching, tam olarak kaynamayan 65-80 derece arasındaki suda pişirme yöntemidir. Bu yöntemi kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kaynama noktasına tam olarak getirilirse içerisinde pişen yiyecekler parçalanabilir. Pişirme suyunun lezzetini arttırmak için aromatik baharatlar ya da sular kullanabilirsiniz. Bu yöntemde pişirilen en popüler yiyecek yumurtadır. Yumurta dışında deniz ürünleri ya da meyveleri pişirmede kullanılabilir.
- Blanching
Blanching yöntemi bir tür ön pişirme yöntemidir. Ürün kaynar suya alınır ve ürününe göre uzun olmayacak bir süre pişirilir. Ardından buzlu su içerisine alınarak şoklanır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalar, kaynar suda uzun süre haşlamamak ve süzülen ürünü direk buzlu su içerisine almak. Blancing genellikle
sebzelerde kullanılır. Blanch edilen ürünler parlak renkli ve besin değerleri açısından zengin olur.
- Boiling (Haşlama)
Boiling, haşlama metodudur. Su 100 derecede ısıtılır ve kaynar suda ürünler pişirilir. Bu pişirme yöntemi ile genellikle kök sebze, makarna ve bakliyat ürünleri pişirilir. Haşlama yaparken süreyi kısaltmak için tencerenin kapağını kapatabilir, haşlanacak ürünü daha küçük parçalarda doğrayabilirsiniz.
- Simmering
Simmering de su içerisinde pişirme yöntemidir. Boiling işleminden farklı olarak bu işlemde su kaynama derecesinde değildir. Su 85-95 derece arasındadır. Tencerenin içerisinde gözenekleri görebilirsiniz ancak fokurdamaz. Bu şekilde sebze, et suları,
çorbalar hazırlayabilirsiniz.
- Frying (Yağda Kızartmak)
Frying yağda kızartma yöntemidir. Farklı şekilleri vardır. Deep fry denilen yöntem derin yağda yapılan kızartmalar için kullanılır, bu yöntemle pişen en popüler yiyecek patatestir. Stir fry, karıştırarak kızartmak anlamına gelir. Pan fry,
tava içerisinde daha az yağ ile ürünleri çevirerek kızartmak anlamına gelir, kullanılabilecek minimum yağ kullanılır.
- Roasting
Roasting, kuru ısı içerisinde pişirme yöntemidir. Bu yöntemde pişen ürün her yönden eşit ısı alarak pişer. Roasting işlemi de fırın içerisinde yapılır. Bu yöntemle et, tavuk ya da sebze pişirebilirsiniz.
- Grilling
Grill,
ızgarada pişirme yöntemidir. Bu yöntem de ısı sabit bir şekilde aşağıdan gelir ve ürünler hızlıca pişer. Bu yöntem genellikle et ürünlerinin pişmesinde kullanılır. Bu yöntem de pişirme yaparken ızgaranın temiz olmasına özen gösterin.
- Broiling
Broiling bir kuru ısıda pişirme yöntemidir. Bir taraftan ısı gelir. Gıdaya aşırı yüksek ısı aktarılarak çalışır. İşlem hızlı gerçekleşir bu sebeple yanma olasılığı daha yüksektir. Bu yöntemle pişen ürünlerin suları ve aromaları içlerinde hapis kalır.
- Steaming
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
- Braising
Hem ıslak hem de kuru ısının kullanıldığı bir pişirme yöntemidir. Gıda önce kuru ısıda pişirilir ardından su ile birleştirilir.
- Stewing
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer.
Şunlara da göz atın;
- 6 Kolay Yumurta Pişirme Yöntemi
- Confit Tekniği Nedir, Nasıl Uygulanır?
- Mutfakta İşinize Yarayacak 62 Pratik Yöntem
- Her Aşçının Bilmesi Gereken 17 Beceri
- A'dan Z'ye Tavuk Pişirme Rehberi