Doğasıyla, rengarenk çiçekleriyle, kendine özgü mutfağıyla, gelenekleriyle, tapınakları ve sıcakkanlı insanlarıyla Tayland dünyanın görülmesi gereken ülkelerinden biri. Tayland’da yemek yerken bıçak kullanılmıyor. Yemekler çatal ve kaşıkla yeniyor. Tatlısıyla, tuzlusuyla, acısıyla ekşisiyle tüm yemekler aynı anda sofraya geliyor. İçinde mantar, karides ve bizlerin alışık olmadığı yeşilliklerin bulunduğu çorba, daha sonra da tüm restoranlarda olduğu gibi fazlaca kurutulmuş ızgara balık, yosun ya da yine tropikal otlarından oluşan salatalar sofraya aynı anda geliyor. Tayland mutfağında ekmek yok. Ekmek yerine pilav yiyorlar. Ama bizim alıştığımız tereyağlı cinsten değil. Haşlama pirinç. Tayland mutfağını yakından keşfetmek isteyenler için, birbirinden lezzetli tarifleri sizler için derledik. İşte, Tayland mutfağından 15 farklı tarif:
Karides ve levrek kullanılarak hazırlanan tom yum çorbası, Tayland'ın en meşhur çorbalarının başında gelir. Sıcak ve ekşi bir tada sahip olan tom yum çorbası, ortalama 30 dakikada hazırlanır.
Hindistan cevizi sütü, zencefil, mantar ve karidesle hazırlanan tom kha kai, ekşimsi bir tada sahip olan meşhur çorbalardan biridir. Hint mutfağında da ilgi gören bu çorba, Hindistan'da karides yerine tavuk ile hazırlanır.
Karides, noodle ve tamarin ile hazırlanan pad thai, Tayland başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde sık sık tüketilir. Hazırlanan yemek, ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.
Biftek, hindistan cevizi sütü, köri ezmesi ve hurma ile hazırlanan massaman curry, Tayland mutfağında çok popüler olan bir yemektir. Bu yemek, genellikle yasemin pirinci ile birlikte sunulur.
Bezelye, hindistan cevizi sütü ve tavuk göğsü ile hazırlanan kaeng khiao wan kai, 'yeşil körili tavuk' yemeği olarak da bilinir.
Alabalık, karides ve balık sosu ile hazırlanan bu yemek, Güney Asya'da çok popülerdir. Diğer çorbalarda olduğu gibi tatlı-ekşi bir tada sahip olan kaeng som, köri ezmesi ile zenginleştirilir.
Kızarmış pirinç ve karidesle hazırlanan khao phat kung, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Khao phat kung yapımında balık sosu, soya sosu ve sriracha sosu kullanılır.
Bir çeşit pirinç salatası olarak bilinen khao yam, Tayland mutfağının spesiyal tatlarından biridir. Khao yam yapımında birbirinden farklı baharatlar kullanılır.
Larb gai ismiyle de bilinen thai marul sarma, kıyma, nişasta, zencefil ve limon otu sapı ile hazırlanır. Servis için fıstık, marul yaprağı ve limon dilimleri kullanılır.
Dana eti, limon otu, kişniş yaprağı ve balık sosu ile hazırlanan yam nua, Tayland mutfağında salata olarak servis edilir. Asya ülkelerinde de rağbet gören bu salata, acı severlerin favorisidir.
Ananasların ince ince dilimlenip kızartılmasıyla hazırlanan bu tatlı, yoğurtla birlikte servis edilir. Hafifliği ile çok sevilen grilled pineapple, 20 dakikada hazırlanır.
Tayland mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan mango sticky rice, Güney Asya sütlacı olarak bilinir. Yapımında yapışkan pirinç, mango, ve hindistan cevizi sütü kullanılır.
Para kesesi anlamına gelen bu yemek, özellikle yeni yıl zamanlarında tüketilir. İncecik açılan hamur, kıyma ile doldurulduktan sonra bağlanır ve kızgın yağda kızartılır.
Tofunun sebzelerle birlikte pişirilmesi ve sosla zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, yasemin pilavı eşliğinde sunulur. Pad krapow ismiyle de bilinir.
İncecik açılan hamurun muz, bitter çikolata ve yoğunlaştırılmış süt ile doldurulmasıyla hazırlanan roti, kreple benzer şekilde pişirilir. Küçük porsiyonlar halinde sunulur.
Şunlara da göz atın;