Dünyanın en kapsamlı veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, 2018 yılından bu yana 17.000'den fazla yemek, içecek, baharat, tatlı ve peyniri harita üzerinde gösteriyor ve kültürel mirası korumayı amaçlıyor. Kullanıcı oyları ve uzman görüşlerini dikkate alan TasteAtlas, 2023 yılının en iyi 100 yemeğini seçti. Listeye giren yemekler, lezzet ve kültürel değer bakımından değerlendirildi. Listenin ilk beşinde Brezilya, Malezya, Tayland, İtalya ve Çin mutfağından yemekler bulunuyor. Türkiye ise 8 yemeği ile listeye dahil edildi.
2023'ün en iyi yemeklerine geçmeden önce, kullanıcı yorumları ile seçilen dünyanın en iyi mutfakları listesine bir göz atalım.
Verilen puanlara göre İtalya, dünyanın en iyi mutfağı seçilirken Türkiye, 15. sırada yer alıyor. Listenin 96. sırasında Kuzey İrlanda, 97. sırada Bahamalar, 98. sırada Dominik Cumhuriyeti, 99. sırada Galler ve listenin 100. sırasında ise Gana mutfağı bulunuyor.
Brezilya mutfağıyla özdeşleşen picanha, dünyanın birçok yerinde popüler olan taze bir sığır eti yemeğidir. Hayvanın arka kısmında bulunan picanha, 2023'ün en iyi yemeği olarak seçildi.
Malezya mutfağıyla özdeşleşen roti canai, un, su, yumurta ve yağ ile hazırlanır. Tayland, Endonezya gibi ülkelerde de tüketilen bu yemek, tavada kızartılmış bir gözleme çeşididir.
Tayland mutfağından phat kaphrao, kıyma veya deniz mahsulleri ile hazırlanır. Ana malzemeleri fesleğen, arpacık soğan, sarımsak ve acı biberdir. Genelde pirinç ve yumurta eşliğinde sunulan bu yemek, 2023'ün en iyi 3. yemeği olarak seçildi.
2023'ün en iyi mutfağı seçilen İtalya'dan pizza napoletana, listeye dördüncü sıradan giriş yaptı. Napoli'nin kalbinden dünyaya yayılan bu pizza, ince hamur, kalın kenar, domates sosu ve mozzarella peyniri ile hazırlanır.
Çin mutfağından yayılan guotie, domuz eti, Çin lahanası, taze soğan, zencefil ve susam yağı ile hazırlanan bir börektir. Tavada kızartılarak sunulur. Guotie, 2023'ün en iyi 5. yemeği olarak seçildi.
Listenin altıncı sırasında yine bir Tayland yemeği var: Khao soi. Çok sayıda malzemenin kullanıldığı bu yemek, aslında lezzetli bir hindistan cevizi çorbası olarak biliniyor. Yapımında farklı baharatlar kullanılır.
Hindistan'ın ekmeği olarak bilinen tereyağlı sarımsaklı naan, listeye yedinci sıradan giriş yaptı. Bazlamaya benzer bir görünüme sahip olan naan yapımında, un, tuz, şeker, yoğurt ve maya kullanılıyor. Tandırda pişirilen naan ekmeği, ghee ve tereyağı ile lezzetlendiriliyor.
Bakınız; Naan tarifi
Listedeki sekizinci sırayı Çin mutfağından tangbao aldı. Köftenin jelatinli bir dolgu ile sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, buharda pişirilmiş hamur eşliğinde sunuluyor.
Listenin dokuzuncu sırası ise, Rus mutfağından Shashlik yemeğine ait. Bölgesel tercihlere göre kuzu veya sığır etinden hazırlanan bu yemek, barbeküde pişiriliyor. Mantar, soğan ve domates gibi sebzelerle birlikte sunuluyor.
Listenin onuncu sırası, çeşitliliği ile adından sıkça bahsettiren Tayland mutfağına ait. Tatlı-tuzlu fıstık aromasıyla karakterize edilen bu yemek, makrut limon yaprakları, hurma şekeri, balık sosu ve hindistan cevizi sütü karışımından oluşuyor.
Ünlü bir Toskana makarna çeşidi olan bu yemek, listenin on birinci sırasında yer alıyor. Yaban domuzu ve domates ile hazırlanan yemeğin tadının çok güçlü olduğu söyleniyor.
On ikinci sırada Portekiz mutfağından Amêijoas à Bulhão Pato var. İstiridye, zeytinyağı, sarımsak, limon suyu ve kişniş ile hazırlanan bu yemek, adını şair Raimundo António de Bulhão Pato'dan alıyor.
Endonezya mutfağından pempek, öğütülmüş balık eti ve tapyoka ile hazırlanıyor. Geleneksel balık keki olarak da biliniyor.
Vietnam mutfağından meat and cold cuts banh mi, listenin on dördüncü sırasına yerleşti. Sandviç, sosis, salatalık, mayonez ve karaciğer pate ile hazırlanan bu yemek, Vietnam'da çok seviliyor.
Tayland mutfağınun ulusal yemeği olarak kabul edilen tom kha gai, listenin on beşinci sırasında yer alıyor. Hindistan cevizi sütü, tavuk, limon otu, sarımsak ve balık sosu ile hazırlanan bu çorba, Asya ülkelerinde sık sık tüketiliyor.
Bakınız; Tom kha gai tarifi
Bayat ekmek, karides, balık, palmiye yağı, biber ve kaju fıstığı kombinasyonundan oluşan Vatapa, Brezilya mutfağında on altıncı sırada temsil ediliyor.
Listenin on yedinci sırasında, dakos yemeği ile Yunanistan yer alıyor. Peynir, domates, zeytin, kapari ve kekik ile hazırlanan bu yemek, aslında geleneksel bir Girit yemeği olarak biliniyor.
Bakınız; Dakos tarifi
Peru'nun spesiyal lezzetlerinden biri olan leche de tigre, balık tüketildikten sonra kalan ceviche suyu ile hazırlanıyor. Listenin on sekizinci sırasında yer alan yemek, özel kuplarda sunuluyor.
Tarihteki ilk tacolar olarak bilinen carne asada tacos, Meksika'yı on dokuzuncu sıraya taşıyor. İnce et dilimleri, mısır tortillası ve guacamola sosu ile hazırlanan yemeğin, 1500'lü yıllarda ortaya çıktığı düşünülüyor.
2023'ün en iyi yemekleri listesinde, Türkiye meşhur cağ kebabı ile yirminci sırayı alıyor. Yapımı yaklaşık 12 saat süren ve Erzurum mutfağıyla özdeşleşen cağ kebabı, tuz ve karabiberle marine edilmiş kuzu etinden yapılıyor. Yatay şişe geçirilen bu kebap, odun ateşinde ağır ağır pişiriliyor.
Listeye giren Türk yemekleri;
Şunlara da göz atın;