Sülün, eti en lezzetli av hayvanlardan biri olarak bilinir. Yuvarlak kanatlara ve tombul bir vücuda sahip olan sülün, aynı zamanda dünyanın en süslü kuşları arasında yer alır. Erkek sülünler renkli uzun kuyruğa ve yeleye sahipken, dişi sülünler kuyruksuz ve yelesizdir. Adi sülün, Japon sülünü, gümüş sülün, altın sülün gibi birçok çeşidi vardır. Protein bakımından zengin olan sülün, marketlerde satılmadığı için av hayvanı olarak bilinir.
Az yağlı ve düşük kalorili olan sülün, eti yenilebilir bir hayvandır. Kesim için en uygun zaman 14-22. haftalar arasıdır. Daha fazla beklenilirse, eti sertleşir. Bu yüzden sonbahar ve kış aylarında tüketimi artış gösterir. Sülünün temizlendikten sonra ağırlığının 900 gram olması gerekir. Sülün kasaplarda kesilmediği için, içinde biriken kirli kan sebebiyle rengi koyudur. Temizleme işlemine geçmeden önce sıcak havalarda 3 gün, soğuk havalarda ise 8 gün bekletilir. Aksi takdirde eti lezzetli olmaz.
Sülün etinin ilk aşamada temizlenmesi gerekir. Hem dışı, hem de içi temizlendikten sonra, kızartma, haşlama, buğulama ve fırınlama gibi yöntemlerle pişirilir. En çok tercih edilen fırında sülündür. Eğer tencerede pişirilecekse, kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Bu sayede hem eti yumuşar, hem de sindirime uygun hale gelir.
Sülünü fırında pişirmek için, öncesinde temizlemeniz gerekir. Daha sonra sülünün içi ve dışı tuz ile ovalanır. Ardından tereyağı veya zeytinyağı ile sülün etinin her tarafı yağlanır. Tuz, toz biber, karabiber gibi baharatlarla etin her tarafı baharatlanmalıdır. Ayak kısımlarının pişerken açılmaması için, sicim ile bağlanması önerilir. Kanat kısımları ise alt tarafa yerleştirilir. Sülün eti, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Dışı nar gibi kızardığında fırından çıkarılır ve 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirilir. Ardından bütün tavuk gibi parçalara ayrılarak servis edilir.
Şunlara da göz atın;