Muz, antrenmandan önce tercih edilen en popüler atıştırmalıklardan biridir. Sadece kolay taşınabilir olması değil, lezzeti ve karbonhidrat bakımından zengin olması, muzu sporcular için daha çok tercih edilen bir besin haline getirdi. Egzersiz performansına katkı sağlayabilen muzun sindirimi de kolaydır. Peki, spordan önce muz tüketilmeli mi? İşte, detaylar;
Muz, iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. 1 adet orta boy muzda, yaklaşık 27 gr karbonhidrat bulunur. Karbonhidratlar, vücut için ana yakıt olan glikoza dönüşür. Karbonhidrat tüketimi, egzersiz esnasında kaslarda ve karaciğerde depolanan glikojen depolarını artırabilir. Egzersizden önce muz tüketmek, koşma, bisiklet binme gibi uzun süreli egzersizler için faydalı olabilir. Ayrıca spor performansını da artırabilir.
Ancak muz, ketojenik diyet uygulayanlar için en ideal atıştırmalık değildir.
Muzda bulunan karbonhidratların bir kısmı liftir. Lif, şeker emilimini yavaşlatır ve egzersiz boyunca güçlenmenizi sağlamak için hücrelerinize glikoz akışı sağlar. Muz, birçok gıdaya göre daha kolay sindirilebilir. Mide bulantısı, kusma gibi sindirim sorunlarında da genelde muz tavsiye edilir. Bu nedenle muz, egzersiz öncesi atıştırmalık olarak iyi bir seçim olabilir.
Muz, mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, kan basıncı seviyelerini düzenler, sıvı dengesini kontrol eder ve sinir fonksiyonunu korur. Kas kasılmalarını desteklemeye de yardımcı olur. Düşük potasyum seviyeleri, kasların ani ve ağrılı bir şekilde kasılmalarına ve kas kramplarına neden olabilir. Bu yüzden elektrolitleri yenilemek için, muz gibi potasyum içeren besinler tüketilmelidir.
Antrenmandan önce bir adet muz yemek, kas fonksiyonunu desteklemek ve krampları önlemek açısından yardımcı olabilir. Muzu tek başına tüketebilir veya yoğurt, fıstık ezmesi gibi iyi bir protein kaynağı ile eşleştirerek tüketebilirsiniz.
Not: Uymanız gereken bir beslenme programı varsa, muz tüketimine başlamadan önce mutlaka beslenme uzmanına danışın.
Şunlara da göz atın;