Soğuyan havalarla birlikte yeme alışkanlıklarımızda da değişmeler oldu. Sonbahar ve kış mevsimlerinin meyve ve sebzeleri tezgahlardaki yerini alıyor. Bu aylarda mevsimsel beslenmeye özen göstererek hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırabilir, bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Sonbahar sebzelerinin başında kereviz, ıspanak, pırasa, karnabahar ve lahana geliyor. Bu sebzeleri mutfaklarımızda konuk etmenin tam vakti. İşte, soğuk havalarda sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken sonbahar sebze yemekleri:
Diyet listelerinde yer verilen lahana çorbası, sindirim sistemini de rahatlatır. Aynı zamanda toksinlerin atılmasını kolaylaştırdığı için haftada 1 kez tüketilmesi önerilir.
Sinir sistemindeki hücreleri yenileyen karnabahar ile nefis bir yemek hazırlamaya ne dersiniz? Rendelenmiş kaşar peynir ve süt ile hazırlanan karnabahar graten, fırında pişirildikten sonra servis edilir.
Anne sütünü arttıran ve düşük kalorili olan kereviz, yemeklerin yanında salata olarak sunulabilir. Mayonez, maydanoz ve nane yaprakları ile hazırlanan kereviz salatasının porsiyonu 95 kaloridir.
Bebek ve gelişim çağındaki çocuklar için önerilen ıspanaklı, pırasalı omlet sabah kahvaltılarında tüketilebilir. Güçlü antioksidan kaynağı olan pırasa, hamilelikte tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Sonbahar sebzeleriyle yapılan ayvalı kereviz, fırında pişirildikten sonra sunulur. Soğan, zeytinyağı ve havuç ile zenginleştirilmiş bir ana yemektir.
Pırasa, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan ekşili pırasa, bir sulu yemek çeşididir. Ekşilik katmak için tarifte 1 adet limonun suyu kullanılır.
Ispanak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak fırın makarna, taze ıspanak, penne makarnası ve beşamel sos ile hazırlanır. Görünümü ile böreğe benzeyen fırın makarna, dilimlenerek servis edilir.
Metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen karnabaharı, bu kez kızartma usulüyle pişirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Kapari ile zenginleştirilen karnabahar kızartmasını ortalama 35 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Sonbahar ayları, kış hazırlıklarının yoğunlaştığı bir dönemdir. Kış için hazırlayabileceğiniz kırmızı lahana turşusu, özellikle et ve sulu yemeklerin yanında servis edilir. Lahana turşusu yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılır.
Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz atıştırmalıklar arıyorsanız, lahanalı krep ruloları ideal bir seçim olacak. İç harcı haşlanmış lahana ve kaşar peyniri ile sarılan krep rulolarını kürdan geçirerek servis edebilirsiniz.
Lahana, erişte ve soya sosu kullanılan pirinç eriştesi, ana yemeklerin yanında sunulur. İsteğe göre havuç, taze soğan gibi besinlerle zenginleştirilebilir. Lahanalı pirinç eriştesi yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılır
Patatesli pırasa böreği, diğer böreklerden farklı şekilde hazırlanır. Haşlanan pırasalar diğer malzemelerle karıştırılarak fırına verilir ve pişme süresinin ardından sofralardaki yerini alır.
Kızarmış tavuk göğsünü zenginleştirmek için, pırasa, krema ve hardal ile hazırlanan pırasa sosunu kullanabilirsiniz.
Pırasalı mençi, pırasa, yoğurt, bal, kuru üzüm, ceviz ve zeytinyağı ile hazırlanan bir yemektir. Mençinin lezzetini arttırmak için üzerine bolca yoğurt eklemeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;