Artrit, çoğunlukla otoimmün bozukluklar, aşınma ve yıpranma veya genetik faktörlerden kaynaklanan eklem iltihabı rahatsızlığıdır. Kışın, soğuk hava kan akışının azalması nedeniyle semptomları şiddetlendirir, sertlik ve ağrıya neden olur. Soğuk ayrıca eklem sıvısı viskozitesini etkileyebilir ve hareketi daha zor hale getirebilir. Ek olarak, insanlar daha soğuk aylarda daha az aktif olma eğilimindedir ve bu da ağrılara katkıda bulunur.
Çilek, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen gibi meyveler polifenol olarak bilinen antioksidanlar açısından zengindir. Bu bileşikler, artrit ile ilişkili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca meyveler, kolajen oluşumu ve eklem sağlığı için gerekli olan C vitamini de dahil olmak üzere vitaminlerle doludur.
Papaya, iltihap giderici özelliklere sahip bir enzim olan papain içeren tropikal bir meyvedir. Papain, artritli bireylerde eklem ağrısını ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir. Papaya ayrıca doku onarımını destekleyerek ve oksidatif stresi azaltarak eklem sağlığına katkıda bulunan A ve C vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır.
Ananas, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir enzim olan bromelain içeren tropikal bir meyvedir. Bromelain, artrit ile ilişkili eklem ağrısını ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kirazlar, iltihap giderici etkileri için incelenen antosiyaninler ve diğer antioksidanlar içerir. Bazı araştırmalar, ekşi kiraz suyu tüketmenin osteoartrit ve gut semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bu kirazlar, iltihabı azaltarak ve eklem ağrısını hafifleterek diğer artrit türleri üzerinde benzer bir etkiye sahip olabilir.
Avokado, çeşitli sağlık yararları sunan besin açısından yoğun bir meyvedir. Anti-inflamatuar etkileri olan tekli doymamış yağlar içerir. Avokado ayrıca eklem dokularını oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilecek bir antioksidan olan E vitamini de sağlar.
Muzlar, artrit dostu bir diyete değerli bir katkı sağlayabilecek besleyici meyvelerdir. Vücutta uygun sıvı dengesinin korunmasında rol oynayan potasyum açısından zengindirler . Yeterli potasyum seviyeleri, sertliği ve kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir.
Portakal, greyfurt, limon ve misket limonu gibi turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Eklemlerdeki kıkırdak ve bağ dokularının sağlığını korumak için elzem olan kolajen sentezi için hayati önem taşır.
Karpuz, güçlü bir antioksidan olan likopen içeren nemlendirici ve ferahlatıcı bir meyvedir. Likopen daha çok domateslerle ilişkilendirilirken, karpuz da iltihap giderici etkileri olan bu bileşiği içerir. Yeterli miktarda su içmek eklem sağlığı için önemlidir ve karpuz gibi su açısından zengin meyveler genel hidrasyona katkıda bulunur.
Not: Bu meyveler, tedavi niteliği taşımaz ve bireylerdeki etkisi farklılık gösterebilir. Bu yüzden herhangi bir meyve tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Şunlara da göz atın;