Shiitake Mantarı Nedir, Nasıl Yenir?

Shiitake mantarı nedir, nerede yetişir? Shiitake mantarı yenir mi? Shiitake mantarı nasıl pişirilir, zehirli midir? İşte, shiitake mantarının kullanımı:
Shiitake Mantarı Nedir, Nasıl Yenir?
01 Ağustos 2022, 15:50

Shiitake mantarı, polyporaceae ailesine ait bir bitkidir. Lezzetiyle en beğenilen mantar çeşitleri arasında yer alan bu mantar, Asya kıtasının tropikal iklime sahip bölgelerinde yetişir. Kara orman mantarı olarak da bilinir. 3000 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Güneydoğu Asya'nın nemli ve sıcak iklimlerinde yetişen bu mantar, kavak, dut, gürgen, kayın, meşe ve kestane gibi yaprak döken ağaçların diplerinde gruplar halinde yetişir. Şapkasında çiçeğe benzeyen noktalar ve çatlaklar mevcuttur. Mantarın sapı ince ve kısa yapılıdır. Pişirildiğinde meşe ağacının kendine has aroması hissedilebilir. Türkiye'de çok az yetiştirildiği için, yurt dışından ithal edilir. Üretim sonrası yalnızca açılan deliklerde yetişen mantarlar tüketilir. Diğerleri zehirli olabilir.


shiitake mantarı

Shiitake Mantarının Besin Değerleri

Buzdolabında 2 hafta boyunca tazeliğini koruyan bu mantarın 100 gramı;

  1. 33 kalori
  2. 7 gram karbonhidrat
  3. 9 mg sodyum
  4. 304 mg potasyum
  5. 0,5 gr yağ ve selenyum içerir.

Bunların dışında D vitamini, tiamin, niasin, B6 vitamini ve riboflavin içerdiği de bilinir. 


mantar sote

Shiitake Mantarı Nasıl Tüketilir?

  1. Shiitake mantarının en yaygın kullanımı, mantar sote yapmaktır.
  2. Lezzetini artırabilmek için, en az 7 dakika pişirilmesi önerilir.
  3. Soğan ile kavrulup diğer baharatlarla zenginleştirildiğinde, makarna sosu olarak kullanılabilir.
  4. Izgara, tava ve fırında pişirilmesi mümkündür. Bu mantara en çok yakışan şey ise, biberiye ve sarımsaktır.
  5. Mevsim sebzeleriyle karıştırılarak zeytinyağlı yemeklere ilave edilebilir.
  6. Fırında pişirilecekse, üzerine zeytinyağı, limon eklenmelidir. Pişirme işleminin sonlarına doğru üzerine eriyen peynir eklenerek lezzeti artırılır. 

Shiitake Mantarının Zararı Var Mı?

  1. Kronik hastalığa ve alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar, bu mantarı tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
  2. İlaç kullananlar, özellikle kan pıhtılaştırıcı ilaç kullanan kişiler, sağlık kontrolünden geçtikten sonra tüketebilir.
  3. Böbrek ve karaciğer hastalarının shiitake mantarı tüketimi, doktor tarafından sınırlandırılabilir.


Önemli not: Hem shiitake mantarı, hem de diğer mantarlar doğada bulunduysa, bilinçsizce tüketilmemelidir. Bazı mantar türleri zehirli olduğu için, doğada bulunan mantarların tüketilmesi, sağlık açısından çok sakıncalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Borazan mantarı nerede yetişir?
  2. Mantar sotenin yanına ne gider?
  3. Trüf mantarı nasıl yenir?
  4. Kültür mantarı nasıl pişirilir?
  5. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo