Sedef Hastalığını Tetikleyen 5 Besin

Sedef hastalığı, toplumda görülen bir cilt hastalığıdır. Peki, hangi besinler sedef hastalığını tetikler? İşte, sedef hastalığı semptomlarını kötüleştiren 5 besin:
Sedef Hastalığını Tetikleyen 5 Besin
29 Şubat 2024, 11:31

Sedef hastalığınız olduğunda tetikleyicileri azaltmak, durumunuzu yönetmenin ve alevlenmelerden kaçınmanın önemli bir parçasıdır. Sedef hastalığında inflamasyonu tetikleyebilecek gıdalardan kaçınmak önemlidir. Enflamasyon ve bağışıklık sisteminin tepkisi, semptomları kötüleştirebilir. Aşağıda listelenen gıdaların alevlenmeleri tetiklediği rapor edilmiştir, ancak bunlar sedef hastalığından muzdarip olan herkesi etkilemeyebilir.

Sedef Hastalığını Tetikleyen Besinler

  1. Et Ürünleri

kırmızı et

Kırmızı et, özellikle sığır eti, sosis, pastırma ve diğer işlenmiş kırmızı etler, yumurta ve yumurta yemekleri, süt ürünleri araşidonik asit adı verilen çoklu doymamış bir yağ asidi içerir. Geçmiş araştırmalar, araşidonik asit yan ürünlerinin psoriatik lezyonların oluşmasında rol oynayabileceğini göstermiştir.

  1. Glüten

glüten

Çölyak hastalığı, protein glutenine karşı otoimmün yanıtla karakterize edilen bir sağlık durumudur. Sedef hastalığı olan kişilerde glüten duyarlılığına ilişkin belirteçlerin arttığı bulunmuştur. Sedef hastalığınız ve glüten duyarlılığınız varsa buğday, çavdar, arpa içeren besinler, bazı soslar ve çeşnilerden uzak durmanız gerekir.

  1. İşlenmiş Gıdalar

işlenmiş gıdalar

Çok fazla işlenmiş, yüksek kalorili gıda tüketmek obeziteye, metabolik sendroma ve çeşitli kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar gibi belirli durumlar vücutta kronik inflamasyona neden olur ve bu da sedef hastalığının kötüleşmesiyle ilişkilendirilir. Hazır gıdalar, konserve meyve ve sebzeler, şeker ve tuz oranı yüksek olan işlenmiş gıdalar, diyetten uzak tutulmalıdır. 

  1. Patlıcangiller

patlıcan

Sedef hastalığını alevlendiren en yaygın tetikleyicilerden biri patlıcangillerin tüketimidir. Bu sebzeler, iltihaplanmaya neden olabilecek solanin içerir. Sedef hastalığını kötüleştirmemek için, domates, patlıcan, biber ve patates gibi sebzeleri kısıtlamanız gerekebilir.

  1. Alkol

alkol

Alkolün, bağışıklık sisteminin çeşitli yolları üzerindeki yıkıcı etkilerinden dolayı sedef hastalığını tetiklediğine inanılmaktadır. Sedef hastalığınız varsa, alkolü bırakmak en iyisi olabilir.

Sedef hastalığı olanlar, anti-inflamatuar gıdalardan zengin bir diyet uygulamalıdır. Bunun için beslenmenize brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, ıspanak, roka, lahana, yaban mersini, çilek, ahududu, üzüm, kiraz, somon, sardalya, alabalık, morina, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve keten tohumu yağını ekleyebilirsiniz. Beslenme planını oluştururken mutlaka doktorunuzdan yardım alın.

Şunlara da göz atın;

  1. Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Migreni tetikleyen besinler
  3. Sinüziti tetikleyen besinler
  4. Ülseratif kolit hastalarının kaçınması gereken besinler
  5. Egzama diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo