Sarı Kız Mantarı Nedir, Nasıl Yenir?

Sarı kız mantarı nedir, nerede yetişir? Sarı kız mantarı yenir mi? Sarı kız mantarı nasıl pişirilir, zehirli midir? İşte, sarı kız mantarının kullanımı:
Sarı Kız Mantarı Nedir, Nasıl Yenir?
15 Ağustos 2022, 13:40

Zengin lezzetleri, yumuşak dokuları ve sarı tonları ile tanınan sarı kız mantarı bir diğer adı ile Cantharellus cibarius mantarları, canlı ve çok yönlü bir yenilebilir mantar çeşididir. Sarı kız mantarları, biraz tatlı veya meyveli olarak tanımlandığını duymuş olabileceğiniz biberli bir tada sahiptir. Sarı kız mantarları, soslar, çorbalar, çırpılmış yumurtalar ve garnitürler dahil olmak üzere birçok tarifte yer almaktadır. Ayrıca son derece besleyicidirler ve her porsiyona doyurucu bir dozda çeşitli antioksidanlar, vitaminler ve mineral içerirler. Bu yazıda sizlere sarı kız mantarını anlattık. İşte, sarı kız mantarının kullanımı:

Sarı Kız Mantarının Besin Değerleri

Sarı kız mantarlarının kalorisi düşüktür ancak her porsiyonunda iyi miktarda lif içerir. Ayrıca bakır, niasin ve D vitamini de dahil olmak üzere birkaç önemli besin sağlarlar. Sadece 55 gram mantar aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 17
  2. Protein: 1 gram
  3. Karbonhidrat: 4 gram
  4. Yağ: 0.3 gram
  5. Lif: 2 gram
  6. Bakır: Günlük Değerin %21'i
  7. Niasin: Günlük Değerin %14'ü
  8. D Vitamini: Günlük Değerin %14'ü
  9. Pantotenik asit: Günlük Değerin %12'si
  10. Demir: Günlük Değerin %10'u
  11. Riboflavin: Günlük Değerin %9'u
  12. Manganez: Günlük Değerin %7'si

Sarı kız mantarları, vücudunuzun enerji üretiminde, beyin sağlığında ve demir metabolizmasında merkezi bir rol oynayan bir mineral olan bakır açısından özellikle zengindir. Ayrıca vücudunuzun kemiklerinizin ve bağışıklık sisteminizin sağlığını korumak için ihtiyaç duyduğu bazı D vitamini içerirler.

Sarı Kız Mantarı Nasıl Tüketilir?

Diğer bazı mantar çeşitleri kadar yaygın olmasa da, kuru ve taze sarı kız mantarları bölgenizdeki birçok özel mağazada, çevrimiçi perakendecide ve çiftçi pazarında bulunabilir. Çoğu insan pişmiş versiyonunun lezzetini ve dokusunu tercih etse de, onları çiğ veya pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Kuru sarı kız mantarları, yumuşayana kadar sıcak suda bekletilerek de yeniden sulandırılabilir.

Sarı kız mantarları makarna soslarınıza, pizzalarınıza, dolmalarınıza veya risottolarınıza harika bir katkı sağlar. Ayrıca lezzetli sote edilirler ve basit bir garnitür olarak servis edilirler. Sarı kız mantarlarının, pişirdiğinizde açığa çıkan yüksek miktarda su içerdiğini unutmayın. Bu nedenle, Cantharellus cibarius mantarlarını pişirirken, önce onları kuru sote etmek isteyebilirsiniz. Bu, herhangi bir tereyağı veya yağ eklemeden önce fazla nemi gidermeye yardımcı olur.


Sarı Kız Mantarı Tüketime Uygun Mudur?

Sarı kız mantarı tüketime uygundur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi tariflerin içerisinde kullanabilirsiniz. Mantar hakkında derinlemesine bilginiz yoksa doğada bulduğunuz mantarı tüketmemenizi öneririz. 


Önemli Not: Hem sarı kız mantarı, hem de diğer mantarlar doğada bulunduysa, bilinçsizce tüketilmemelidir. Bazı mantar türleri zehirli olduğu için, doğada bulunan mantarların tüketilmesi, sağlık açısından çok sakıncalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Shiitaki mantarı nedir?
  2. Borazan mantarı nedir?
  3. Trüf mantarı nedir?
  4. Kanlıca mantarı nedir?




Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo